"Гугъл" ограничава достъпа до безплатните новини

Издателите на вестници ще могат да налагат лимит на броя на безплатните новини, които могат да бъдат четени с помощта на интернет търсачката Гугъл, предаде ББС. Споразумението бе постигнато след като някои медии предявиха претенции, че търсачката се облагодетелства от новинарските страници в Интернет.

Издателите ще се присъединят към програмата "Първо кликване безплатно", която няма да позволява на потребителите на световната мрежа да имат неограничен достъп до новинарското съдържание.

Потребителите, които искат да прочетат повече от пет статии на ден, ще бъдат пренасочвани към интернет-страниците на издателите за електронно заплащане за ползване на техните услуги или към страниците за регистрация.

Върху интернет-компанията бе упражнен натискот страна на медийния магнат Рупърт Мърдок и други собственици на медии. Мърдок обвини "Гугъл", че краде информациите, разпространявани от неговата комуникационна империя "Нюз Корпорейшън" и заплаши да блокира достъпа на търсачката до материалите.

"Те се доволни, че вземат всичко, което ги интересува, че крадат нашите истории, заявявайки ни, че крадат историите ни, защото те са безплатни. Те не трябваше да се ползват от безплатните информации през всичкото това време и смятам, че ние го проспахме", обяви преди време Мърдок.

Споделяне

Още от

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?