Гугъл подписа с HTC смартфон сделка за 1.1 млрд. долара

Служители на тайванската компания отиват на работа в американския технологичен гигант

Рик Остерло и Шер Уанг се поздравяват след сключването на сделката

Собственикът на Гугъл (Google) – американската компания "Алфабет", подписа сделка з 1.1 млрд. долара с тайванската HTC , с която ще разшири своя смартфон бизнес, съобщиха участниците в споразумението.

Гугъл няма да получи дял в НТС, но някои служители на тайванската компания, участвали в разработката на смартфона "Пиксел" (Pixel) съвместно с Гугъл, минават на работа в гиганта от Силициевата долина.

НТС бе основен играч на пазара на смартфони, но в момента не може да насмогне на конкуренцията на "Епъл" (Apple) и "Самсунг" (Samsung), а Гугъл се е прицелил сериозно в разширяване на своето присъствие там и сега срещу 1.1 милиарда долара в брой ще получи разработчиците и неексклузивен лиценз за интелектуалната собственост на HTC.

Това споразумение потвърждава датиращите от над десетилетие стратегически отношения на HTC и Google в разработването на първокласни смартфони, посочва се в съобщението на компаниите.

Сделката подкрепя бранд стратегията за смартфоните HTC като осигурява по-добре структурирано портфолио, по-добра оперативна ефективност и по-голяма финансова гъвкавост. HTC ще продължи да разполага с най-добрите инженери, които в момента работят върху следващия флагман след успешното представяне на HTC U11 тази година. HTC ще продължи да развива екосистемата на виртуалната реалност и да разширява VIVE бизнеса. Същевременно компанията ще инвестира в следващо поколение технологии, включително в интернет на нещата (Internet of Things), добавена реалност и изкуствен интелект.

Гугъл пък затвърждава позициите в областта на разработката на смартфони и в хардуерния бизнес. Споразумението е и значима инвестиция на Google в Тайван като ключов център на иновации и технологии, посочва се в съобщението.

"Като пионер на пазара за смартфони ние се гордеем с иновациите, които сме създали през годините. Нашата ненадмината система за създаване на телефони, интелектуална собственост, специалисти от световно ниво и възможностите за системна интеграция подкрепят Гугъл да затвърди позицията си на пазара на Андроид устройства“, обяви Шер Уанг, председател и главен изпълнителен директор на HTC.

"Това споразумение е брилянтен следващ етап на нашето дългогодишно партньорство, което ще позволи на Гугъл да подсили своя хардуерен бизнес като междувременно осигурява развитието на иновациите в бизнеса ни с HTC смартфони и VIVE устройства за виртуална реалност. Вярваме, че HTC е добре позиционирана компания, която ще запази своите установени традиции в иновациите и ще реализира своя потенциал в създаването на ново поколение взаимносвързани продукти и услуги“, допълни тя, цитирана в корпоративната информация.

"HTC е дългогодишен наш партньор, създал едни от най-красивите първокласни устройства на пазара“, казва на свой ред Рик Остерло, старши вицепрезидент за хардуер звеното в Гугъл. "Вълнуваме се и нямаме търпение да посрещнем членовете от екипа на HTC, които ще се присъединят към Гугъл, за да подпомогнат развитието на иновациите както и разработването на нови потребителски устройства“, добави той

Очаква се сделката да бъде приключена до началото на 2018 г., тъй като подлежи на одобрение от регулациони органи, а и е необходимо да се изпълнят някои предварителни условия за сключването ѝ.

Споделяне

Още от Бизнес