Гугъл пуска своя социална мрежа наесен

Гугъл пуска своя социална мрежа наесен

Гугъл ще пусне собствена социална мрежа с работното заглавие Гугъл Ми през есента на 2010 г. Това заяви генералният директор на компанията Ерик Шмид на конференция на компанията, която се проведе в САЩ, предаде в сряда Блумбърг.

По думите на Шмид, елементите на социалната мрежа ще бъдат добавени в основните интернет услуги на компанията. Той не коментира подробности и не уточни за какви точно услуги става дума.

Очаква се новата социална платформа да бъде добавена в пощата Гугъл мейл, където вече има функция за видеочат и IP телефония.

За първи път за Гугъл Ми стана известно от думите на създателя на социалния ресурс Digg Кевин Роуз. В края на юни той написа в Туитър, че Гугъл в най-скоро време ще пусне собствена социална мрежа. При това Роуз се позоваваше на достоверен източник. В последствие той изтри този пост от микроблога си.

За разработката на Гугъл говореха и представителите на Фейсбук.

Гугъл и в момента има социална мрежа, наречена Orkut, която беше пусната през 2004 г. Количеството регистрирани потребители на Orkut е 100 милиона души, но повечето от тях (70%) живеят в Бразилия и Индия, където тази мрежа е един от лидерите на пазара. Съобщава се, че с помощта на новия ресурс Гугъл планира да конкурира Фейсбук, чиято аудитория превишава 500 милиона потребители.

През февруари 2010 Гугъл пусна социалната услуга Buzz, интегрирана в пощата Гугъл мейл. Появата на тази услуга обаче предизвика възмущението на някои от потребителите на пощата, които автоматично бяха включени в услугата без предварително предупреждение.

Споделяне

Още от