Гугъл се отказа да закрива търсачката на китайски

Компанията Гугъл не смята за закрива търсачката си на китайски език, съобщи “Чайна дейли“ в четвъртък. Ден по-рано главният юрист на компанията Дейвид Дръмонд съобщи за възможността за изтегляне от китайския пазар при провал на преговорите относно налаганата от властите цензура.

Изявлението му бе обосновано с констатирани опити за проникване в пощите на различни правозащитници, работещи в Китай. Той каза, че Гугъл повече няма да изпълнява исканията на правителството на страната да филтрира резултатите на търсачката и заради товае възможно да се спре работата в Китай.

Според източник на “Чайна дейли“ в Гугъл, компанията ще продължи да предоставя възможността за търсене на китайски език от основната си страница, в случай че властите принудят търсачката да закрие своите офиси в страната и сайта google.cn. В момента китайската версия на търсачката работи без филтрация на резултатите и издава кога е налагана цензура в последствие.

Изявленията на Гугъл практически не предизвикаха реакция от страна на Китай, въпреки че в конфликта се намеси държавният секретар Хилъри Клинтън, която поиска обяснение по въпроса от Пекин. Само външният министър Цзян Юй заяви, че Китай, както и другите страни, управлява интернет в съответствие със законите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?