"Гугъл" ще плаща на медии за качествена журналистика

"Гугъл" ще плаща на медии за качествена журналистика

Компанията "Гугъл" ще плаща на медии партньори в три страни и ще предложат на някои потребители безплатен достъп до платени новинарски сайтове, съобщиха от технологичния гигант.

Новината идва след съдебни битки във Франция и Австралия заради отказа на "Гугъл" да плаща на новинарски организации за съдържание. Третата държава, чиито медии ще получат заплащане, е Бразилия.

Фирмата заяви, че ще стартира "лицензионна програма за заплащане на издателите за висококачествено съдържание за ново преживяване на новините", което трябва да започне по-късно тази година.

Бред Бендър, вицепрезидент на "Гугъл" по управление на продукти, заяви, че те са били в дискусии с партниращи издателства - включително Spiegel Group в Германия, Schwartz media в Австралия и бразилския Diarios Associados - от няколко месеца.

"Гугъл" ще предложи също така да плати за безплатен достъп на потребителите да четат статии на платен сайт на на издател", се казва в изявлението, без да се предлагат допълнителни подробности.

Бендер заяви, че програмата ще помогне на издателите "да осигурят приходи от съдържанието си чрез подобрено преживяване на разказването".

Той добави, че това ще се основава на инициативата Google News 2018, проект на стойност 300 милиона долара, който има за цел да се справи с дезинформацията онлайн и да помогне на новинарските сайтове да растат финансово.

Това се случва на фона на засилващите се призиви интернет технологични титани, по-специално "Гугъл", да плащат за съдържание.

Редица европейски и световни медии, включително AФП, призовават Европейския съюз да приеме закони, които изискват интернет компаниите да плащат за произвеждания от тях материал.

През април регулаторът на конкуренцията във Франция заяви, че фирмата трябва да започне да плаща на медийните групи за показване на тяхното съдържание, като ѝ нареди да започне преговори, след като от месеци наред отказва да спазва новия европейски закон за цифрови авторски права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?