Гугъл свали от Ютюб реклама на опозиционните протести срещу пенсионната реформа в Русия

Над 2000 души протестираха в Москва по време на кметските избори в неделя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската корпорация Гугъл свали от сайта си за видеосподеляне Ютюб рекламата на 80 клипа с призиви за участие в протестите срещу предстоящото вдигане на пенсионната възраст в Русия, организирани по инициатива на опозиционера Алексей Навални.

Това съобщи на сайта си руската редакция на Би Би Си, цитирана от БТА.

В момента Навални изтърпява наказание - административен арест, като организатор на неразрешен митинг в Москва през януари, когато бе задържан. Впоследствие той излезе от ареста, но в края на август отново бе задържан именно заради намерението му да организира нови протести.

Новата му акция бе насрочена за неделя, като най-малко 2000 души излязоха по улиците на Москва, докато руската столица избираше кмет. Полицията задържа около 150 души, взели участие в демонстрациите в цялата страна.

Плановете на кабинета да увеличи възрастта за получаване на държавна пенсия на 60 години за жените и на 65 години за мъжете, предизвика широко обществено недоволство и доведе до рязък спад в рейтинга на президента Владимир Путин.

Властите в повечето градове, където се предвиждат протестите срещу реформата, обаче ги определят като незаконни.

За забрана да се рекламира протестната акция настояха пред Гугъл руската ЦИК и други ведомства, по-специално прокуратурата. Според тях въпросната реклама може да се тълкува като "груба намеса в руските избори".

"Самите клипове с призиви за участие в протестите все още са достъпни на Ютюб. Забранена е рекламата им", уточни за Би Би Си Леонид Волков, съратник на Навални.

"Въвели бяхме настройки за целева реклама по региони. Сред жителите на Красноярск рекламирахме акцията в Красноярск, в Липецк - за техния град и т. н. Общо 80 клипа за 80 града" в Русия, обясни той.

Гугъл заяви пред Интерфакс, че изисква рекламодателите да действат според местните законодателства и рекламната политика на компанията.

Волков обаче разкритикува американската корпорация, която според него за пръв път в историята си "е удовлетворила незаконните изисквания на руските власти и е махнала платената ни реклама за митинга на 9 септември".

Волков съобщи пред Интерфакс, че екипът на Навални вече е написал официално оплакване до Гугъл, като ще обжалва решението за блокиране на рекламата и пред съда.

Преди няколко месеца Гугъл и Фейсбук обявиха, че въвеждат по-строги правила за политическа реклама заради засиления натиск върху тях, че се намесват в избори.

В неделя в 80 от 85-те региона на Руската федерация се провеждат избори на различни нива. Право на глас имат близо 65 милиона души.

По информация към обяд в неделя изборите протичат днес спокойно, с традиционния интерес към регионалните вотове сред гласоподавателите.

Не са регистрирани нарушения на приключилите вече избори за губернатор на Чукотка - Чукотския автономен окръг в Далечния изток на Русия. Там са гласували 54.8 на сто от избирателите и регионалната избирателна комисия е започнала преброяването, информира РИА Новости.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?