"Гугъл" започна да премахва данни по "правото да бъдеш забравен"

"Гугъл" започна да премахва данни по "правото да бъдеш забравен"

Търсачката "Гугъл" (Google) е започнала да премахва от базата си данни някои резултати за търсене на лична информация, която не е актуална, предаде Ройтерс в четвъртък.

 

Съдът на ЕС реши на 13 май, че потребителите имат правото да премахват резултати от търсене, които водят към страници с лична информация, особено ако те са неточни или остарели. Съдебното решение дойде по конкретния казус на испанец, който се оплака, че търпи негативни последици от това, че търсачката дава линк към вестник от преди 15 години, в който пише за неговия банкрут.

 

Така след въвеждането на "правото да бъдеш забраве" водещата интернет търсачка бе принудена да създаде онлайн формуляр, достъпен за европейци, който им позволява да искат премахване на линкове от резултатите от търсенето.

 

Само за четири дни от публикуването на онлайн формуляра компанията е получила над 41 хил. молби да изтриване на тези линкове.

 

Говорител на "Гугъл" каза, че всяка получена молба ще бъде разгледана индивидуално и "ние работим възможно най-бързо.

 

Преди това на конференция в Сан Францискво в сряда вечерта, от "Гугъл" съобщиха, че около 1 милиард души използват устройства с операционната им система Андроид (Android),

 

Компанията даде подробности и за Андроид уеър (Android Wear), версия на операционната система, пригодена за устройства, носени от хората, като умните часовници. Компанията представи също така Андроид ауто (Android Auto), който е направен така че да работи с автомобили. Андроид Ти Ви (Android TV) е оптимизиран за гледане на телевизия. Той е подпомаган от система, даваща препоръки, и от гласово търсене - например за филми, номинирани за Оскари през 2002 година.

 

Гугъл представи платформата Гугъл фит (Google Fit), която ще помага на потребителите на операционната система Андроид да сравняват и да следят здравословното си състояние на умни часовници и други мобилни устройства, информира Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество