Гугушева оттегли кандидатурата си за член на Конституционния съд

Депутат прогнозира, че едва ли вече ще се намери магистрат, който да се съгласи да бъде номиниран за КС

Валентин Николов и Емил Кабаиванов, Сн: БГНЕС

Кандидатът за член на Конституционния съд Галя Гугушева взе решение да оттегли кандидатурата си след официалното становище на Парламентарната група на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация, съобщиха от пресцентъра на СДС във вторник, след като от ГЕРБ "изразиха увереност", че Гугушева ще се оттегли от процедурата по избора.

Тази сутрин в деловодството на Парламента е депозирано писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което Галя Гугушева оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд.

"Прокурор Гугушева предприема тази стъпка, защото счита, че с оттеглянето си ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и потушаване на създалото се медийно напрежение", се казва в съобщението.

"Основна тежест върху нейното решение имат нарушението на процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдия в Конституционния съд, приети от Народното събрание на 22. 11. 2012 год., както и изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация", продължават от партията, ръководена от Емил Кабаиванов, която я номинира за поста и внесе кандидатурата ѝ чрез независими депутати, обявили принадлежност към ГЕРБ, защото депутатите на СДС отказаха.

"Уверена в безупречността на своята кандидатура и с вяра в българските институции, вчера Галя Гугушева изпрати отворено писмо до тях, с което поиска да бъде проверена по всички направления. До този момент няма отговор на нито една от сезираните институции", завършва съобщението.

В понеделник вечерта след края на съвместната среща на ръководствата на парламентарната група на ГЕРБ и на СДС, когато стана ясно, че групата на управляващата партия няма да подкрепи кандидатурата на Гугушева, уплашена от скандал, по-голям и от скандала с Венета Марковска, от ГЕРБ обявиха, че отново предоставят възможността на СДС ("като най-старата дясна партия") да посочи нов кандидат за конституционен съдия.

Емил Кабаиванов: Кандидатурата на Гугушева бе безспорна, но омаскарена

Във вторник лидерът на СДС Емил Кабаиванов обяви, че партията му иска да се промени механизмът за издигане и подбор на кандидатури за Конституционния съд (КС), преди да обмисли да направи ново предложение за конституционен съдия.

Ако не се промени механизмът, няма да направим ново предложение за съдия в КС, каза той.

Кабаиванов защити кандидатурата на Галя Гугушева. Според него тя била безспорна, но била "омаскарена". Под омаскаряване той очевидно включи данните за имотното и финансовото състояние на фамилията на Гугушева, изнесени от медиите, които сериозно се разминават с имотните ѝ декларации и с въпросителните около сделките, извършвани от сина и майката на магистрата.

Една от големите причини за пороците на 23-годишния преход е, че досега не е сложен край на задкулисието, договорките и компроматните войни в политиката, допълни Кабаиванов. По ирония на тези му думи номинирането на Гугушева стана именно след договорка на СДС с ГЕРБ.

Според лидера на СДС в случая с Гугушева компроматите идвали от две посоки, но той не уточни от кои. Кабаиванов се зарече, че партията му ще продължи борбата с тези явления и ще намери приятели в тази битка, защото е за бъдещето на България.

Независимият депутат Валентин Николов, който бе сред народните представители, внесли кандидатурата на Гугушева, изрази опасението, че оттук нататък никой от юридическата гилдия няма да се съгласи да бъде издигнат на такъв пост.

 

Красимир Велчев, председател на парламентарната група на ГЕРБ обясни пред журналисти, че най-доброто решение е всяка група да предложи свой кандидат. Ако обаче нито една политически сила не желае да направи това, ное ще издигнем кандидат, каза той.

 

Според лидера на БСП Сергей Станишев оттеглянето на кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия е "поредната серия от един водевил". За какво да участваме във водевил, който е предрешен предварително, отговори той на журналистически въпрос дали БСП ще издигнат своя кандидатура за конституционен съдия.


Още едни сигнал срещу Гугушева, "тя трябва да бъде разследвана", твърди Яне Янев

Председателят на временната антикорупционна комисия Яне Янев съобщи в парламента, че срещу прокурор Галя Гугушева е получен нов сигнал в оглавяваната от него комисия. Той го е изпратил до правната комисия и до ВСС.

Ние ще образуваме преписка по този сигнал, но това не е достатъчно и до края на седмицата трябва да започне дисциплинарно производство, каза Янев и обяви, че Галя Гугушева трябва да бъде разследвана.

В сигнала се посочвало, че Гугушева многократно е предлагала споразумения по дела, свързани с източване на милиони от кредитни карти. Подозира се, че става въпрос и за разследване на американските специални служби.

Янев обеща сигналът да бъде публикуван на страницата на комисията.

Скандалът с Гугушева рефлектира и върху избора за главен прокурор, посочи той. "Това е така, тъй като Галя Гугушева е официален вносител на кандидатурата за член на ВСС на Камен Ситнилски – бивш зам.-главен прокурор. Това, според нас, не е случаен акт. Борислав Сарафов, който, по думите на Янев, "се представя добре със своята концепция" (той е един от тримата кандидати за поста главен прокурор - бел. ред.), трябва да покаже, че е в състояние да действа и да прояви воля. Той има право по закон да предложи Галя Гугушева да бъде освободена като зам.-административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Янев призова всички парламентарно представени партии да издигнат свой кандидат и на конкурентен принцип да бъде избран най-достойният.

От РЗС продължават да поддържат кандидатурата на проф. д-р Валентина Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България