Гунински - баща отрече да е плащал за свободата на сина си

Гунински - баща отрече да е плащал за свободата на сина си

Румен Гунински - баща отрече да е плащал откуп за освобождаването на сина си, въпреки появилите се неофициални информации, че на похитителите са били предадени 1 млн. лева. Изявлението бе направено в понеделник, след като в неделя вечерта 20-годишният младеж бе освободен.

Към момента вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар Калин Георгиев отказват да предоставят информация по темата.

На специална пресконференция в присъствието на сина си Румен Гунински каза, че не пожелава на никой родител детето му да го няма 41 дни. Той посъветва онези родители, които попаднат в подобна ситуация, да имат търпение.

В отговор на журналистически въпрос как така похитителите са се съгласили да пуснат момчето, без да са платени пари за свободата му, бащата заяви, че "41 дни не са малко време".

Той не даде информация как е комуникирал с престъпната група, но от думите му се разбра, че в този случай се е действало много предпазливо. Гунински допълни, че отвличането му е дошло "като гръм от ясно небе" и все още не може да си го обясни, защото семейството му не е демонстрирало охолен начин на живот.

Младият Румен Гунински заяви пред медиите, че похитителите са се държали добре с него и не е получил наранявания. През всичкото време той е бил държан със завързани очи и запушени уши. Момчето е отслабнало с 10 килограма, защото храна му е била давана веднъж на денонощие. Той е бил предупреден малко преди освобождаването си да не говори за случилото се пред полицията.

В същото време главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че министерството се нуждае от още време, преди да разкрие отвличането на студента. Министър Цветан Цветанов от своя страна се ангажира похитителите да бъдат заловени в кратки срокове.

От ръководството на МВР обаче отказаха да говорят повече за случилото се.

"В момента ме карате да се държа непрофесионално и аз съм последният човек, който би коментирал факти и доказателства около разследването. Ще сме ви много благодарни, ако ни дадете времето, от което се нуждаем", заяви Калин Георгиев

"Ще успеем този път да разкрием тази престъпна група, която тормози обществото в продължение на няколко години. Работим много усилено, има доста работа, която трябва да се свърши, но съм убеден, че в кратки срокове ще имаме нещо, което ще можем да съобщим на обществото като решение и реален резултат", обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Въпреки, че в отдел "Терор" на ГДБОП, който се занимава с отвличанията, работят 4-5 човека, за които се твърди, че нямат нужната експертност, за да разкрият професионална банда за отвличания, а е публично известно, че не разполагат и с нужната техника, министърът демонстрира оптимизъм за решаването на случая.

"Надявам се справедливостта да възтържествува и тези, които отвличат деца в последните няколко години, да си получат заслуженото. Смятам, че обществото вече трябва да е по-спокойно, когато МВР върши своята работа", коментира Цветанов. Под свършена работа министърът вероятно има предвид, че Румен Гунински -син е жив, тъй като това е била основната цел на полицията.

На въпрос дали групата, която е отвлякла младежа, е същата, която отвлече и бизнесмена Киро Киров, Цветанов отбеляза, че в момента може само да се каже, че почеркът и поведението на похитителите се покриват.

Румен е добре физически, психическото му състояние е малко по-лабилно, което, според мен, е нормално. Той се намира сред хора, които го обичат и се грижат за него, каза по-рано през деня Калин Георгиев.

Похитеният е бил освободен около 20.00 часа в неделя. Оставен е бил с автомобил до стадиона в Елин Пелин. Бандитите му казали да легне на земята и да чака, докато се оттеглят. Румен Гунински - баща съобщи, че момчето е открито от пазача на стадиона, който веднага е информирал полицията.

Синът на правешкия бизнесмен и общински съветник Румен Гунински, близък до шефа на "Лукойл – България" Валентин Златев, бе отвлечен преди 41 дни, докато разхождаше кучето си в Студентския град в близост до Националната спортна академия. Това бе първото подобно престъпление в мандата на Бойко Борисов, който първо поиска специален закон срещу отвличанията от "една страничка", а после се отказа от тази си идея. В крайна сметка бе решено в Наказателния кодекс да бъдат записани по-тежки наказания за извършителите на отвличания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?