Гурко става "хартиена" улица в Нощта на музеите

Столичната улица Гурко става "хартиена улица" в Нощта на музеите, съобщи БТА. От 18.00 ч. на 14 май дворът на Софийската градска галерия ще се превърне в домакин на карнавала "Хартиена улица", който ще преобрази ул. Гурко в участъка между галерията и Телефонната палата и ще включва творчески работилници, отворени за всички желаещи. Актьори с кокили ще приканват хората да участват в инициативата.

На ръчно изработената хартия е посветена и изложбата, която ще бъде разположена в Скулптурния парк на МВнР в 17.30 ч. на 14 май. В навечерието на Нощта на музеите в галерията "Мисията" ще бъде открита и изложба - скулптура и проекти на младия скулптор Огнян Читаков. След това ще бъде представен проектът на швейцареца Антони Бануарт "Tempography".

Галерия "Средец" на Министерството на културата ще се включи в инициативата с изложба живопис на художника Свилен Блажев.

В Нощта на музеите и галериите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си за посетители отварят над 60 музеи и галерии в цялата страна.

В София могат да бъдат разгледани постоянните експозиции на Националния исторически музей и на Националния военно-исторически музей, експозицията "Тракия и древният свят - колекция Васил Божков" в НИМ, гостуващите в НХГ изложби "Да уловиш мига" - съвременна японска фотография, "Тръни и рози", както и експозицията на Етнографския музей - "Кръговратът на живота".

От 19.00 ч. пред сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложбата "Хартиен артфест 2011" с участието на Софийския духов оркестър. В галерията могат да бъдат разгледани още изложба с рисунки на деца от дневен център "Благовещение", африканско и японско изкуство.

В Националния археологически институт с музей при БАН е предвидено гостуване на френска културна делегация.

Нощта на музеите през тази година е в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело.

Споделяне

Още от

Колко време давате на новия парламент?