Гусински осъди Русия в Страсбург

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Русия за това, че през юни 2000 г. държа три дни в затвора медийния магнат Владимир Гусински.

Гусински, който бе шеф на Медиа Мост, а сега живее в изгнание, бе арестуван на 13 юни 2000 г. в Москва и обвинен в измама при приватизацията на дружеството Руское видео през 1997 г. , припомни АФП. Той бе освободен на 16 юни 2000 г., като му бе наложена мярка за неотклонение "подписка".

Седемчленният съдебен състав на съда в Страсбург единодушно реши, че в случая Русия е нарушила член 5 и член 18 от Европейската конвенцията за правата на човека.

Съдът реши, че признаването на нарушението само по себе си удовлетворява моралните щети, нанесени на подателя на жалбата.

Русия същевременно бе осъдена да плати 88 хиляди евро компенсации за разходите на Гусински.

Агенция Новости отбелязва, че Русия е длъжна да изпълни решението на съда в Страсбург, тъй като е подписала Европейската конвенция за правата на човека.

Председателят на комисията за борба с корупцията в руската Дума Михаил Гришанков заяви, че Гусински подал жалба в съда, за да отвлече вниманието от разследването по неговото дело.

"Европейският съд по правата на човека естествено не знае всички обстоятелства по делото, а взема емоционални решения", каза той.

Руският представител в съда Павел Лаптев заяви, че Русия ще обжалва решението на съда.

Той добави, че решението Русия да плати 88 хиляди евро в полза на Гусински "е в разрез с общата практика на Европейския съд и размерите на изплащаните разходи, прието от съда по други дела" и говори за двойни стандарти.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?