Гутериш е решен да реформира ООН

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че е решен да реформира световната организация и да засили дипломатическите усилия за преодоляване на препятствията пред мирните преговори, предаде Ройтерс.

ООН е незаменима организация и дейността ѝ е намалила страданията на хората, подчерта Гутериш пред журналисти. "Съзнавам обаче и недостатъците и неуспехите на ООН", отбеляза в същото време той, изтъквайки, че точно затова е решен да засили дипломатическите усилия за постигане на мир и да направи ООН по-ефективна за предотвратяването и разрешаването на конфликтите, чийто брой е нараснал драматично.

Последствията от сирийския конфликт станаха прекалено опасни за света, особено поради терористичната заплаха, подчерта Гутериш, цитиран от Франс прес. Той изрази надежда, че предстоящите на 23 януари преговори в казахстанската столица Астана ще доведат до укрепване на прекратяването на огъня и спиране на конфликта, както и ще създадат условия за постигане на конкретни резултати при предстоящото подновяване на политическия диалог в Женева през следващия месец.

Гутериш предупреди, че последствията от конфликта са станали прекалено опасни за всички.

По време на мандата на предшественика на Гутериш Бан Ки-мун ООН се опита неуспешно да постигне мир между воюващите страни в Сирия, Йемен и Либия, припомня Ройтерс. Войните в Украйна, Южен Судан, Нигерия и на други места продължават с неотслабваща сила.

Първият тест за Гутериш ще бъдат преговорите под егидата на ООН за обединение на Кипър, отбелязва Ройтерс. Съществуващият от десетилетия конфликт вече е довеждал Турция и Гърция до ръба на войната. Представители на двете части на разделения остров, както и дипломати от Гърция, Турция и Великобритания, започнаха днес технически преговори в изолиран швейцарски курорт, с цел да създадат възможност за сключване на мирно споразумение на преговори, които ще се състоят този месец в Женева.

Коментирайки критиките към ООН, отправени от бъдещи представители на правителството на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, Гутериш подчерта, че ще се опита да намери начин за положително сътрудничество със Съединените щати, предаде АФП.

Той припомни, че Тръмп е признал потенциала на ООН. Ние трябва да работим, за да сме сигурни, че този потенциал се използва изцяло, призова генералният секретар на организацията.

Тръмп определи ООН като "клуб за хора, които искат да се събират и да си прекарват добре времето", припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят