Гюл одобри новото турско правителство

Новият турски президент Абдуллах Гюл одобри в сряда предложения му от министър-председателя Тайип Ердоган нов състав на правителството, съобщиха световните информационните агенции.

Целта на кабинета ще е да обедини политици с ислямистка ориентация и откровено светски настроени личности.

Бившият ислямист Гюл бе избран на поста преди ден след повече от половин година разгорещени дебати около кандидатурата му. Неговата Партия на справедливостта и развитието получи и две предупреждения от военните да не си позволява посегателства към светската конституция на страната.

Президентската и военната власт в Турция са символ на традициите на светската държава, установени от Ататюрк в началото на миналия век. При обявяването на състава на новото правителство Гюл заяви, че то ще уважава разделението между религията и светската власт.

“Докато аз съм на тази длъжност, ще бъда президент на всички без всякакви предупреждения”, заяви новия държавен глава.

Поддръжниците на светския режим в Турция изразиха своите опасения, че за първи път в историята на Турската Република първата дама Хайрюниса Гюл ще носи ислямска забрадка. Този аксесоар се възприема в страната като символ на политическия ислям. Гюл отговори, че не съпругата му, а той ще е президент на страната.

Постът на външния министър, който Гюл заемаше преди да стане държавен глава, ще бъде поет от Али Бабаджан. Той досега бе министър на икономиката и главен  преговарящ с ЕС.

Новият кабинет има 24 министерски кресла, две повече от предишния. Девет са държавните министри - Джемил Чичек, който досега бе министър на правосъдието и говорител на правителството, Хаяти Язъджъ, Назъм Еркен, Мехмет Айдън, Кюршат Тюзмен, Нимет Чубукчу, Мехмет Шимшек, Саит Язъджъоглу и Мурат Башескиоглу, предаде БТА.

Министър на вътрешните работи е Бешир Аталай, а досегашният министър на финансите Кемал Унакътан запазва поста си. Мехмед Али Шахин е министър на правосъдието, Хилми Гюлер запазва министерството на енергетиката, а министър на селското стопанство е Мехди Акер.

Ертугрул Гюнай е новият министър на културата и туризма, а Реджеп Акдаг оглавява министерството на здравеопазването. Министър на образованието е Хюсеин Челик, на националната отбрана Веджди Гьонюл, на индустрията и търговията Зафер Чаглаян, на труда Фарук Челик, на транспорта Бинали Йълдъръм, на благоустройството Фарук Йозак и на околната среда Вейсел Ероглу.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?