Гюлен: Превратът може да е инсцентиран от режима на Ердоган

Гюлен: Превратът може да е инсцентиран от режима на Ердоган

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в самотно изгнание в САЩ и бе обвинен от турския президент Реджеп Ердоган за проваления опит за преврат в Турция, смята, че бунтът на турски военни срещу правителството може да е бил "постановка" на самото правителство.

Гюлен направи кратко изявление в събота пред малка група журналисти в резиденцията си в Пенсилвания, за да отхвърли обвиненията, че стои зад пуча.


"Аз не вярвам, че светът вярва на обвиненията, отправени от президента Ердоган", каза Гюлен, който изключително рядко говори пред медии.

Съществува вероятност това да е инсцениран преврат и това може да бъде предназначено за по-нататъшни обвинения (срещу Гюлен и последователите му -бел.ред.), заяви той.


Гюлен е ръководител в изгнание на популярно движение, наречено Хизмет. Преди години той и Ердоган бяха съюзници, водни от единните си ислямсктки убеждения срещу светската държава, но се превърнаха в противници след корупционен скандал, избухнал през 2013 г. На следващата година Ердоган издейства заповед за арест на Гюлен по обвинения, че ръководи "терористична група" за сваляне на властта в Турция. Сега Ердоган иска САЩ да екстрадират Гюлен.

Гюлен говори пред репортери в малка молитвена стая, застлана с тъкани килими и украсена с ислямски калиграфии и подвързани в кожа религиозни книги. На журналистите са били сервирани турски чай и сушени смокини, пише "Гардиан".

Гюлен живее в Пенсилвания от 1999 г., когато избяга от Турция.

Той заяви, че отхвърля всякаква военна интервенция и че самият той лично е пострадал от преврат през 1990-те години.

Той каза още, че не би се върнал в Турция, дори ако превратът беше успял, защото се опасява от "преследване и тормоз", както му се е случило преди.

"Това е спокойно и чисто място и аз се наслаждавам на свободата си тук. Копнежът по родината изгаря сърцето ми, но свободата е също толкова важна", посочи още ислямският проповедник.

Според него демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция.


Говорейки на турски с помощта на преводач, Гюлен каза още, че не се притеснява от натиска на Турция спрямо САЩ да бъде екстрадиран. Според него това искане е поредният блъф на Ердоган, чийто политически тактики той сравни с тези на Хитлер в Германия през 1940 г.

"Те конфискуваха имущество и медийни организации, разбиха врати, тормозиха хора по начин, подобен на СС-отрядите на Хитлер", каза Гюлен за действията на турските власти спрямо неговите последователи в Турция.

Докато той се срещаше с медиите, около дома му се събраха десетина човека, които започнаха силно да скандират, нарушавайки обичайната тишина в провинциалното селище, където живее Гюлен. "САЩ трябва да спрат да го защитават", изкрещя пребрадена жена, която в едната ръка развяваше турското знаме, с другата размахваше портрет на Ердоган, пише "Файненшъл таймс". "Гюлен е престъпник", викаше тя, докато навън се събираха още хора.

Журналистите, поканени на срещата със 77-годишния Гюлен, свидетелстват, че той изглежда слаб и изтощен, а домът му, в който са били разведени, не прилича на конспиративен център.

Ердоган отдавна обвинява Фетхуллах Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството.

Същевременно Гюлен каза, че не е привърженик на авторитарните режими.

"Много пъти съм казвал, че съм поддръжник на републиканците и съм против авторитарните методи на управление. Оставям решението за това има ли демокрация или не в Турция на турския народ", заяви Гюлен в отговор на журналистически въпрос.

През декември 2014 г. съдебните власти в Истанбул издадоха заповед за ареста на Гюлен във връзка с подозрения за създаването на терористична организация, целяща подкопаване на действащото ръководството на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?