Гюнтер Ферхойген под натиск заради афера с шефката на кабинета си

Гюнтер Ферхойген под натиск заради афера с шефката на кабинета си
Зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по индустриалните въпроси Гюнтер Фейрхойген бе замесен в скандал, след като германско списание публикува негова снимка, на която той върви ръка за ръка с жена, която е била назначена като началник на кабинета му през април, съобщи електронно издание EUobserver.

Снимката бе публикувана в седмичното списание “Фокус”. На нея се вижда как Фейрхойген върви заедно с Петра Ерлер по време на тяхна ваканция на Балтийското крайбрежие, както информира германската преса.

Фотографията е направена в литовския град Клайпеда на 19 август тази година. Това предизвика медиите в Германия да попитат дали еврокомисарят неправомерно е фаворизирал Ерлер по време на конкурса за мястото на началник на своя кабинет.

Петра Ерлер е на 48 години и е икономист по образование. Тя потвърди пред списание “Фокус”, че е прекарала две седмици заедно с Фейрхойген на балтийския бряг, но декларира, че техните взаимоотношения не отиват отвъд приятелството.

В същото време в интервю за германския таблоид “Билд” Ферхойген отхвърли всички обвинения във фаворизиране на определени хора и ги определи като “чиста клевета”.

"Аз отхвърлям спекулациите, свързани с този въпрос”, заяви той като добави, че плътно се е придържал към правилата.

Той загатна за възможни правни стъпки от своя страна като обяви, че “ние ще определим като клевета твърдения, че както по време на назначението, така и в момента има връзка, която да преминава границите на приятелството”.

Германските медиите започнаха да коментират връзките на Фейрхойген с г-ца Ерлер преди няколко седмици, след уволненията, които еврокомисарят извърши на няколко високопоставени бюрократи. Поводът за тях бе, че те са си позволили опити да определят разходите, които правят еврокомисарите.

Някои германски медии вече написаха, че случаят “Ерлер” вероятно никога нямаше да бъде включен в публичния дневен ред, ако еврокомисарят не си е позволил да атакува публично своите подчинени. Други наблюдатели отбелязват, че атаката на Ферхойген към “бюрократите” може да е бил опит за отвличане на вниманието от слуховете за връзката му в Ерлер, които вече са били разпространени в Брюксел.

Споделяне

Още от Европа