Хъбът "Балкан" няма да доведе нов газ у нас

Първата копка на интерконектора с Гърция остава за юни, обяви премиерът от Египет

Борисов е в Египет за срещата на ЕС с Лигата на арабските държави, сн. МС

Бъдещият газов хъб "Балкан" ще гарантира същите количества природен газ, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в египетския град Шарм Ел-Шейх, където се провежда срещата на върха Европейски съюз-Лига на арабските държави, съобщиха от правителствената информационна служба в понеделник.

Борисов е обявил, че до юни се очаква да започне първата копка на междусистемната газова връзка с Гърция, който е важен за диверсификацията на газовия хъб "Балкан". Така стартът на строежа се отлага допълнително, след като преди време енергийният министър Теменужка Петкова каза, че това ще стане през май. Това е поредното забавяне на проекта, който трябва да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г.

След като преди ден Борисов обяви, че саудитската държавна енергийна компания проявила интерес "за строителството на тръбопровода ни - газов хъб "Балкан" или ние ще го наричаме "Балкански поток", Сега той допълни, че е разговарял по темата с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф като част от желанието на правителството да привлече повече участници в конкурса, които да са и с огромен опит.

"Искам да привлечем, колкото може повече участници в конкурса - мощни, големи, с огромен опит", каза той, явно имайки предвид обявената от "Булгартрансгаз" поръчка за проектирането, доставката на тръби и изграждането на "Турски поток" през българска територия като част от захранващите източници на газовия хъб "балкан".

"Техните компании правят по 40-50 км на ден газопроводи. Каним да дойдат и да участват в конкурси, така както и италиански компании и немски в момента. Знаете за българо-смесените предприятия със Саудитска Арабия и в своето изказване сега казах, че сме притеснени, дето се вика в черния списък, в който ги вкараха, защото ние инвестирахме много и в посолство и във взаимовръзки. За първи път отворихме този огромен пазар на една от най-богатите държави и в същото време изключително важна за Арабския свят", добави Борисов. 

"До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания", каза още премиерът.

Той заяви, “не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме и изтъкна отношенията с Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия". По думите му България е пример как работи добре едновременно със страни като Турция, Кипър, Египет, Гърция.

Борисов добави, че България е лоялен член на НАТО и на ЕС и води прагматична политика заради мястото, на което се намира.

Като ключови теми за диалог между Европейския съвет и Лигата на арабските държави, независимо от огромните различия, той посочи борбата с тероризма, миграцията, нелегалния трафик на хора, инвестициите, образованието, културата. В разговорите на всички нива е по-добре да се напътстваме, да се съобразяваме, отколкото да има войни и терористични актове, смята министър-председателят, цитиран от пресцентъра си. Според него е от значение да се инвестира, да се обръща внимание на образованието, така че Африка да не търси спасителен изход в посока Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?