Хачо Бояджиев с тазгодишната награда "Следа в ефира"

Режисьорът Хачо Бояджиев е вторият носител на наградата "Следа в ефира". Тя му беше връчена на церемония в зала "Мати" на НДК в четвъртък, съобщи БТА.

Наградата се присъжда за втора поредна година от инициативен комитет от журналисти и общественици, сред които са преводачът Мариана Хил, журналистът Константин Тилев, членът на СЕМ Мария Стефанова, водещата на предаване в бТВ Светла Петрова, главният секретар на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, оперната певица Христина Ангелакова и други.

Отличието се връчва на личности от радио и телевизионния ефир, оставили трайна следа в съзнанието на зрителите и слушателите, се казва в съобщението на БТА.

Наградата представлява уникална пластика от камък, вграден в дърво. Тя символизира връзката между тленното и нетленното и ефирът, който отминава и камъкът, който остава да тежи на мястото си. Автор на пластиката е Николай Маринов.

Миналогодишният носител на наградата бе дългогодишният радиожурналист Божана Димитрова.

По стечение на обстоятелствата двамата призьори - миналогодишният Божана Димитрова и сегашният Хачо Бояджиев - са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. По друго стечение на обстоятелствата двама от изброените членове на инициативния комитет - Константин Тилев и Снежана Тодорова - са също с доказана принадлежност към ДС.

Споделяне

Още от България