Хаджигенов и Бабикян показаха пред БНТ доказателства за подслушване на политици

Хаджигенов и Бабикян показаха пред БНТ доказателства за подслушване на политици

Имаме доказателства, че Специализираният съд е дал разрешение да подслушването на 82 политици, заяви пред БНТ в четвъртък адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

На камерата той показа списък с искания за СРС-та към Специализирания наказателен съд и добави, че липсва името на заявителя, за да не остават следи. Адвокат Хаджигенов предположи, че става дума за главния прокурор заради подобен случай през 2014 година. Става дума за т.нар. "убийство" на Делян Пеевски. Тогава се твърдеше, че има заговор за убийство на бившия депутат от ДПС, и дори бяха арестувани трима души, които впоследствие бяха освободени. Хаджигенов предполага, че заявителят се скрива, когато искането идва от главния прокурор.

Хаджигенов обясни, че отдел "Вътрешна сигурност" на МВР е получил достъп до масивите на Държавната агенция технически операции (ДАТО) и така е подслушвал протестиращи и политици - общо 82-ма души по време на протестите и около изборите. Между тях около една трета са от БСП, както и Бабикян, Хаджигенов и, "може би", Велислав Минеков. Бяха споменати още две имена - на Настимир Ананиев, лидер на партия "Волт" и депутат от "Изправи се! Мутри, вън!", и на Тихомир Василев от "Зелена Обеля", който участваше в протестите срещу правителството и главния прокурор.

Хаджигенов прочете извадки от записан разговор на Ананиев от СРС, което е унищожено. Датата на разговора е 12 ноември 2020 г., а темата му е участие на президента Румен Радев в "Панорама" на 13 ноември.

Сред показаните по телевизията документи имаше списъци с искания за разрешаване на специални разузнавателни средства, профили на хора, извадки от записани разговори. Първото искане е от 12 юли 2020 г.. Подслушванията били в два тура - протестен и политически. "На 4 места има доказателства, които няма как да бъдат укрити. Едното от тях е Специализираният наказателен съд", каза Хаджигенов.

Арман Бабикян - също гост в предаването, отбеляза, че неслучайно "Изправи се! Мутри вън!" са избрали обществената телевизия, за да покажат доказателствата.

"Това засяга точно обществото и точно държавата и затова решихме, че това е логичното място да покажем всичко това, в желанието си да стимулираме и подпомогнем всички българските правораздавателни органи и изпълнителната власт, за да стигнат до онази истина, която търсят хората", обясни той.

Адв. Хаджигенов каза, че веднага след участието си по телевизията двамата с Бабикян ще се срещнат с вътрешния министър Бойко Рашков, за да му предадат доказателствата. Двамата обявиха, че ще предадат документите в МВР, защото нямат доверие в ръководството на прокуратурата.

Хаджигенов добави, че е получил документите от "висок, едър човек с каскет" късно вечерта на излизане от офиса си.

Споделяне

Още по темата

Още от България