Хаджигенов: Правителството трябва да включва "партиите на промяната" и добрите служебни министри

Мая Манолова лансира три стъпки за съставяне на правителство

Хаджигенов: Правителството трябва да включва "партиите на промяната" и добрите служебни министри

За да оцелее едно правителство на малцинството, трябва да се състави от "партиите на промяната" плюс най-добрата част от служебното правителство. Затова "на секундата" ще се водят разговори с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов след като президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на редовно правителство. Това обяви в неделя Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

На въпрос в студиото на БНР за разговори с Трифонов, той посочи - "след като президентът връчи третия мандат обаче - на секундата"

"И с ДПС трябва да се говори - независимо дали ни харесва, както и с БСП, но не е така с ГЕРБ. С партията на диктатора не правим нищо, освен да ги ликвидираме лека-полека. ... Ние сме в политиката, за да ги няма ГЕРБ, с тях не правим нищо".

Хаджигенов повтори тезата си, че конституционно мнозинство не е възможно без гласовете на ДПС:

"Ако цената да махнем Иван Гешев е да говорим с ДПС, ще говорим с тях. Това няма да са преговори, а разговори и то прозрачни - пред медиите. ... ДПС са невъзможен партньор за управление".

Като цяло той смята, че шансовете за правителство с третия мандат са добри и "нашата идея е да покажем как трябва да се направи това - максимално публично и ясно".

"Ще водим политически разговори как да се направи, какво да се направи. Срок - минимален, минимални неща, които трябва да се направят от правителството и от парламента, защото ние сме в една много сериозна криза. ... Да дадем възможност на хората да дишат и живеят спокойно и едновременно да започнем да оправяме бардаците, които сътвориха Борисов и компания", каза той.

Мая Манолова представи три стъпки за сформиране на правителство

По-късно в неделя председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова предложи три стъпки за сформиране на правителство през следващите седмици.

Първата е до петък да има консултации между партиите извън ГЕРБ и ДПС и решение на кой политически субект да бъде даден третия мандат. След това, като втора стъпка, би следвало да се уточнят приоритетите и сроковете, в които ще се взимат решения на административно ниво и в законодателен план, заяви тя.

Третата стъпка е определяне на персонален състав на правителството, в който категорично не би следвало да участват партийни фигури. По-скоро съставът да бъде от професионалисти, с експертиза и добро име и успешните министри от служебния кабинет, каза Манолова.

"Третият мандат би имал шанс, ако има разговор и разбирателство между партиите, без ГЕРБ и ДПС. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" сме готови да положим максимални усилия за създаване на правителство, защото това очакват хората – стабилност и отговорност. Нито една партия, без да има разбирателство и подкрепа от останалите да получи мандата, няма да успее да го реализира", каза още тя.

Партийците да не мислят за своите интереси и да не правят тънки партийни сметки, а да помислят за народа. Време е партийните лидери да си преглътнат егото, да не се провежда политика през доминация на силата и да се помисли за интересите на българския народ, заяви тя.

Хората искат някой да се заеме с неотложните теми, да преведе България през кризите, които ще дойдат – мигрантската, здравната, подкрепа в условията на увеличаване на цените. Всяка една политическа формация би следвало да си дава сметка, че ако взриви възможностите за консултации заради политическите си интереси, ще бъде наказана на следващите избори, подчерта Манолова.

Споделяне

Още от България