Хаджиниколов очаква до седмица морските курорти да се напълнят до 70 процента

Очаква се още през следващата седмица заетостта в основните морски курорти да достигне 70 процента, прогнозира зам.министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов при официалното откриване на летния туристически сезон. Той допълни, че въпреки проблемите със строителството в някои курорти очаква прогнозите за 20-процентен ръст на туристите това лято да се сбъднат.

По повод строителните проблеми Хаджиниколов коментира, цитиран от БТА, че с подготвяния закон за Черноморието се цели решаването на редица проблеми, включително въвеждане на ограничения за извършване на строителни работи. Важен момент в проектозакона е изискването строителният обект да не надхвърля 12.5 метра височина, а относителният дял на зелените площи върху терена за застрояване да е минимум 33 процента.

Зам.министър Хаджиниколов съобщи още, че се подготвя и промяна в методиката за изчисляване на плажните концесии.

Също днес бе съобщено, че със заповед на варненския кмет Кирил Йорданов временно са затворени парк-хотел "Елена" и хотел "Перуника" на Златни пясъци.

Сградите са неоградени, около тях има разхвърляни строителни отпадъци. Също днес варненският кмет е предложил на националния строителен контрол да затвори хотелите "Голдън Бийч", "Зорница" и "Аурора", около които има строителни работи.

Издадени са предписания за други нередности на собствениците на хотелите "Астера" и "Адмирал" на крайбрежната алея. Хотелите "Ермитаж" и "Парадайс" са запечатани.

Напълно готовите обекти от тези, които се строяха до последно в Златни пясъци, са "Сънрайс", "Кристал", "Златен рог", "Еделвайс", "Делфин", "Хелиос 2", "Афродита", "Тинтява", "Мадара", "Акация/Гладиола" и заведенията "Старият фар" и "Бъчвата".

Варненският кмет ще предложи общинският съвет да издаде наредба строителните работи да не започват преди 15 октомври.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?