Хагският трибунал повдигна обвинения срещу хърватски генерал

Хърватският генерал Мирко Норац, който бе осъден в Хърватия за престъпления срещу цивилни сърби по време на сръбско-хърватската война (1991 - 1995 г.), бе обвинен от Хагския трибунал в престъпления срещу човечеството, извършени по време на операция през 1993 година, съобщи във вторник говорителката на главния прокурор на Хагския трибунал Флоранс Хартман, предаде Франс прес.

Генерал Норац е обвинен в престъпления срещу човечеството, извършени срещу цивилни сърби по време на операция, осъществена в Медачки джеп през 1993 г.

С това обвинение главният прокурор възнамерява да завърши случая Медачки джеп, каза г-жа Хартман.

Мирко Норац, 34 г., бе осъден през март 2003 г. на 12 години затвор от съд в Риека (Северозападна Хърватия) за това, че е организирал избиването на най-малко 50 цивилни сърби от Хърватия през октомври 1991 година в района на Госпич (на 210 км южно от Загреб).

Той е най-високопоставеният офицер, който бе осъден от хърватското правосъдие за престъпления, извършени по време на войната.

Арестът му през 2003 г. предизвика обществени протести, тъй като според повечето хървати Норац е герой, а не престъпник.

Искането да бъде екстрадиран ще предизвика силна съпротива, но се очаква той да бъде съден в Хърватия, което е изключение на нормалната процедура, възприета от трибунала, предаде Би Би Си.

Бригадата, оглавявана от Норац, вече е признала за редица убийства и други нападения, включително и изгарянето на жива жена, обявиха прокурорите.

Мирко Норац е обвинен за това, че самостоятелно иили заедно с други е планирал, подбуждал, разпореждал, участвал или по друг начин подпомагал при планирането, подготовката или изпълнението на нападения срещу сръбски цивилни лица на расова, политическа или религиозна основа в Медачки джеп.

Двама други генерали вече бяха обвинени във връзка със същата операция - Рахим Даеми, който очаква да започне процесът срещу него, и Янко Бобетко, който почина.

Споделяне

Още от Балкани