Хай-тек индустрията иска да участва в решенията на властта

Заформи се спор за ролята на президента Плевнелиев в новата структура

Хай-тек индустрията иска да участва в решенията на властта

Най-сетне високотехнологичните и иновативни компании в България са напът да седнат директно на една маса с правителството и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (по-известен като тристранката). Тяхната "Българска работодателска асоциация иновативни технологии" (БРАИТ) е подала документи за участие в тристранката, съобщиха оттам в понеделник. Част от национално представените работодателски организации обаче вече публично изказват съпротива. Заформя се и спор за ролята на президента Плевнелиев в новото бизнес обединение. 

БРАИТ е създадена на 6 февруари тази година, но заради Covid ситуацията и извънредното положение, сега предприема решителни крачки в обсъждането на националните политики. Тя е наследник на създадената през 2009 г. Асоциацията на бизнес клъстерите.

Промяна след дълъг застой и съпротива

От няколко години насам бизнесът в България се представя от едни и същи работодателски организации, които преговарят с властта, но като цяло условията за бизнес не се подобряват чувствително. Дългогодишните представители на бизнеса са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), начело с Кирил Домусчиев, Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) представяна дългогодишно от Васил Велев, Българската стопанска камара (КРИБ), ръководена от Радосвет Радев, и Съюзът за стопанска инициатива.

Още преди да е разгледана кандидатурата, от АИКБ обявиха, че новата работодателска организация не покрива критериите за тристранката. 

"Асоциацията на Плевнелиев не отговаря на критериите за участие в НСТС", това каза в неделя пред Нова тв директорът на "Тристранно сътрудничество" в АИКБ Ивелин Желязков. От изказване на самия Плевнелиев в понеделник пък стана ясно, че БРАИТ е кандидатствала за член на КРИБ, но не е приета.

Ако членството на БРАИТ бъде окончателно одобрено, в диалога с властта и синдикатите най-сетне ще влязат нови лица, при това от сектор с огромна добавена стойност. Много от фирмите в асоциацията са от сферата на електрониката и електротехниката, която в последните години преди пандемията се издигна до износен отрасъл №1 на България. Странно е, че до момента те не са се доверявали да участват в работодателски организации.

"Много от нашите членове за първи път се доверяват на работодателска организация да представлява техните интереси и за първи път в историята си предоставят съответното индивидуално пълномощно", уточняват от БРАИТ.

Фирмите, членуващи в БРАИТ, имат приходи, равняващи се на 8.24% от БВП на България, с мрежа от дейности в 114 общини. В нея влизат значителна част от иновативните компании в автомобилната и софтуерната индустрия, ИТ, рудодобива, възобновяемата енергетика, модерната търговия и други сфери. Сред членовете са Bosch, SAP, SITEL, Sensata, Visteon, VM Ware, FESTO, YAZAKI, Adecco, Melexis, Imperia Online и други.

От БРАИТ добавят, че напълно изпълняват критериите за присъединяване към тристранката. Асоциацията представлява работодатели с близо 70 000 служители, в 24 икономически сектора, на общо 1800 водещи български компании, всеки от които е подал индивидуално пълномощно за представителство.

Плевнелиев е член, но не влияе на управлението

От БРАИТ уточняват, че организацията е напълно деполитизирана и в ръководството ѝ не участват хора с активна политическа кариера.

"По повод медийни спекулации с ролята в асоциацията на президента на България (2012-2017) Росен Плевнелиев, уточняваме, че той няма роля в управлението и взимането на решенията в БРАИТ. Всеизвестен факт е че той е почетен член на Управителния съвет на "Аутомотив Клъстър България", една от 28-те организации основатели на БРАИТ и Асоциацията на бизнес клъстерите в България", уточняват оттам.

Самият Росен Плевнелиев също коментира казуса.

"Българската асоциация на иновативните технологии е един проект от бъдещето, една уникална идея на млади, просветени и успели българи, които създадоха организация обединяваща 28 клъстера на България и е стъпила на здравата основа на Асоциацията на бизнес клъстерите, която беше създадена още в далечната 2009 г. Това са инсинуации, неверни твърдения, които виждаме в последните няколко дни – че Росен Плевнелиев едва ли не е ръководител на тази организация, че лобира по един или друг начин", заяви още Плевнелиев.

От БРАИТ уточниха пред Mediapool, че председател на организацията е Иван Михайлов, който е управител на "Вистеон електроникс България". Изп.-директор на структурата е Любомир Станиславов, който е и председател на "Аутомотив клъстер България".

Амбиции

"Стремежът на организацията е да допринесе за експертния диалог по икономическата и социална политика на страната, като засили гласа на високотехнологичния бизнес, който формира конкурентоспособността на българската икономика, създава продукти с добавена стойност и е в основата на растежа", посочиха оттам.

В Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателската организация ще работи с всички нейни членове и партньори за предвидимост и устойчивост на данъчната политика, подобряване на взаимодействието между бизнеса и образователните институции, улесняване на достъпа на българските компании до международните продуктови, финансови и инвеститорски пазари.

А също и за привличане на ключови международни стратегически инвестиции с потенциал създаване на местни екосистеми от доставчици, както и създаване на публични и частни стимули за предприемачество в сферите на иновативните технологии.

Споделяне

Още от Бизнес