Хайдер спечели изборите в провинция Каринтия

Популисткият лидер на австрийската крайна десница Йорг Хайдер обеща след изненадващата изборна победа на неговата партия в родната му провинция Каринтия, да се концентрира върху регионалната политика през новия си петгодишен губернаторски мандат, предаде АФП.

"Тази победа е като заповед от народа и губернаторът няма да избяга и да го изостави", заяви по телевизията Хайдер, на когото приписват намерението да се откаже от регионалната политика и да се върне към ръководството на крайнодясната Партия на свободата на национално равнище.

Според частичните резултати при преброени 93 процента от бюлетините, Партията на свободата остава първата сила в Каринтия с 42,4 на сто от гласовете, пред социалдемократите, които печелят 38,4 на сто. Предварителните социологически проучвания предричаха на партията на Хайдер второ място, на приблизително три процента зад социалистите.

Националната подкрепа за Партията на свободата падна драстично откакто тя влезе в правителството преди четири години.

Никой не смяташе, че можем да отново да сме номер едно, каза Хайдер след обявяването на изборните резултати в неделя.

Старшият партньор на Партията на свободата в правителството - консервативната Народна партия, загуби близо 10 процента от подкрепата, с която разполагаше в Каринтия на изборите през 1999 г. и сега спечели едва 11.6%.

Би Би Си отбелязва, че за Хайдер ще е трудно да съживи подкрепата за партията си в други части на Австрия. На изборите в неделя партията му успя да спечели едва половината от подкрепата, която имаше на предишните избори в Залцбург, с резултат от 10%.

Хайдер заяви, че през следващите дни ще осъществи срещи с другите партии, надявайки се, че те "ще уважат демократично този недвусмислен резултат" и ще го преизберат начело на новото местно събрание.

Партията на свободата разполага в него с 16 места (от 36), срещу 14 за социалдемократите, четири за консерваторите и две за зелените.

Споделяне

Още от Свят