Хайко Маас: Конфронтацията между САЩ и Иран е взривоопасна

Хайко Маас и Мохамад Джавад Зариф

Конфронтацията между САЩ и Иран сега е взривоопасна и може да доведе до военна ескалация, заяви в Техеран германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

"Положението в региона тук е силно взривоопасно и изключително сериозно. Опасна ескалация на съществуващите напрежения може да доведе и до военна ескалация", заяви Маас на обща пресконференция с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Иран и Германия водиха откровен и сериозен разговор за спасяване на ядреното споразумение от 2015 г., заяви Мохамад Джавад Зариф.

"Водихме откровен и сериозен разговор с (гостуващия германски външен министър Хайко) Маас. Техеран ще съдейства на подписалите споразумението страни от ЕС за спасяването му", заяви Зариф.

Президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението миналата година и възобнови санкциите срещу Иран.

САЩ "не могат да очакват, че ще са в безопасност", след като започнаха икономическа война срещу Иран, заяви Зариф, цитиран от Асошиейтед прес.

"Самият Тръмп обяви, че САЩ са започнали икономическа война срещу Иран. Единственото решение за намаляване на напрежението в този регион е икономическата война да престане", добави той. "Този, който започне война с нас, няма да е този, който ще я завърши", предупреди иранският външен министър.

"Германия и ЕС могат да изиграят важна роля за намаляване на тези напрежения и ние ги подкрепяме в тази роля", заяви Зариф, цитиран от Франс прес.

"В Сирия и Йемен се води война, но за щастие не и тук", заяви Хайко Маас.

"Напреженията в този регион са тревожни и се опасяваме, че някое изолирано събитие може да предизвика други и да се стигне до насилие. Искаме да осуетим това на всяка цена", заяви германският външен министър.

Преди срещата със Зариф Хайко Маас призова Иран да спазва задълженията си по ядреното споразумение в началото на своето посещение в Техеран.

"Знаем, че на Иран бяха обещани икономически изгоди, които са трудно постижими без американците. Смятам обаче, че има също политически и стратегически интереси от запазване на това споразумение и на диалога с Европа. Това също трябва да се осъзнава в Техеран", каза Маас.

Германският външен мннистър заяви, че се очаква скоро да започне реално да функционира лансираната в началото на годината от Франция, Великобритания и Германия европейска система ИНСТЕКС за бартерна търговия с Иран, която има за цел да заобиколи санкциите на САЩ.

Преди срещата на Зариф и Маас обаче говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че Иран няма особени очаквания към системата ИНСТЕКС, която досега не е довела до никаква сделка, отбелязва АП. "Ако ИНСТЕКС можеше да ни помогне, това вече щеше да е станало", заяви той.

"Европейските официални лица не са в позиция да коментират ирански въпроси извън ядреното споразумение", заяви Мусави по повод вчерашно изказване на Маас, че иранската програма за балистични ракети е проблемна.

Иран даде на страните по ядреното споразумение два месеца срок до 7 юли да му помогнат да заобиколи американските санкции, по-специално в петролния и банковия сектор. При липса на задоволителен отговор от партньорите му, Иран заплаши, че ще престане да спазва ограниченията за степента на обогатяване на уран и ще възобнови проекта си за реактор с тежка вода в Арак, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят