Хайко Маас поема външните работи в Берлин, Олаф Шолц – финансите

Меркел се надява идната седмица новото и правителство да започне работа

Хайко Маас и Олаф Шолц (двамата в средата)

Германската социалдемократическа партия обяви официално своите кандидати за министри в новото правителство на Германия, съобщиха световните агенции.

 

В предложения от ГСДП списък фигурират дългогодишни политици и нови лица.

 

В неделя членската маса на партията одобри продължаването с още един мандат на участието в така наречената "голяма коалиция" с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

 

На представянето на имената днес партийното ръководство потвърди, че досегашният министър на правосъдието Хайко Маас ще стане министър на външните работи, а изпълняващият длъжността министър на труда Катарина Барли ще бъде негов приемник като министър на правосъдието.

 

Кметът на Хамбург и участник в управлението на Германия между 2007 и 2009 г. Олаф Шолц ще бъде начело на влиятелното министерство на финансите. Той ще бъде и вицеканцлер.

 

Франциска Гифай, кмет на берлинския район Нойкьолн, става министър по въпросите на семейството. Бившият генерален секретар на ГСДП Хубертус Хайл поема министерството на труда.

 

Свеня Шулце, която е била част от регионалните органи на управление в Германия, ще бъде министър на околната среда.

 

Меркел се надява, че новото правителство ще започне работа идната седмица


Германската канцлерка Ангела Меркел изрази надежда, че новото правителство ще пристъпи към работа следващата седмица. "Имаме много планове, включително да се гарантира конкурентоспособността на германската икономика", подчерта канцлерката на пресконференция в Мюнхен след среща с бизнес лидери.

Бундестагът ще гласува на 14 март кандидатурата на Меркел за канцлерския пост. Християндемократическият съюз (ХДС), Християнсоциалният съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заедно имат 399 от общо 709 места в парламента, така че се очаква да няма проблеми с преизбирането ѝ на поста. След като президентът връчи на Меркел и членовете на кабинета ѝ грамоти за назначаване, което може да се случи в сряда, правителството ще започне официално работа.

Новият кабинет ще включва шестима министри от ГСДП, петима от ХДС и трима от ХСС, отбелязва ДПА.

Ръководител на Канцеларията на федералния канцлер ще стане Хелге Браун, близък съюзник на Меркел, също от ХДС.

Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен от ХДС запазва поста си.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер става министър на вътрешните работи, жилищата и строителството.

Начело на министерството на икономиката и енергетиката ще бъде назначен Петер Алтмайер от ХДС, досегашен началник на канцеларията на федералния канцлер.

Министър на здравеопазването става Йенс Шпан, един от най-изявените критици на Меркел в ХДС.

Министърка на образованието и научните изследвания ще бъде Аня Карличек, относително неизвестна депутатка от ХДС.

Министър на транспорта и цифровата инфраструктура ще стане Андреас Шойер, бивш генерален секретар на ХСС.

Министърът на развитието Герд Мюлер от ХСС запазва поста си.

Заместник-водачката на ХДС Юлия Кльокнер поема министерството на прехраната и земеделието.

 

Човекът от провинция Саар

 

"Мисля, че Хайко Маас ще бъде много добър министър на външните работи", заяви председателят на групата на ГСДП в Бундестага Андреа Налес, която заедно с Шолц, временния лидер на партията, представиха в петък имената на министрите. Тя заяви, че Маас е свършил "изключителна работа" в министерството на правосъдието.

 

"Като министър на правосъдието той винаги е проявявал дипломатическо изкуство и търпение", каза Налес. По думите ѝ тези две качества ще са му нужни, за да представлява Германия на международната сцена в сложните времена.

 

Като министър на правосъдието на Германия през последните четири години Хайко Маас редовно е показвал умения на дипломат, често пъти уреждайки сложни междуведомствени проблеми без много шум.

 

Тези умения без съмнение ще бъдат подложени на изпитание на далеч по-видима сцена, когато 51-годишният политик поеме поста на министър на външните работи в новото германско правителство от сега заемащия го Зигмар Габриел, пише агенция ДПА.

 

Маас си спечели репутация на спокоен политик, но той знае как да направи така, че присъствието му да се усеща. Когато през 2013 г. беше назначен в кабинета, това изненада мнозина, защото дотогава политическата му кариера се свеждаше единствено до малката западна провинция Саар на границата с Франция, където най-високата заемана от него длъжност беше регионален министър на икономиката.

 

От 2000 г. Маас е начело на областната структура на ГСДП в Саар, пост, с който смята да се раздели, за да се съсредоточи върху работата си на федерално равнище. Той е и депутат от Бундестага в Берлин.

 

Маас придоби известност в Германия като министър на правосъдието, внасяйки поредица законопроекти: за квоти за жените в деловия свят, за контрол върху цените на наемите на имоти, за борба с тероризма и за подобрена защита на потребителите. Имаше обаче и критики, например заради смяната на курса по закона за съхраняването на данни от доставчиците на комуникационни услуги и спорния закон за тормоза в интернет.

 

Участието му в тези ключови дебати означаваше, че Маас често пъти се намираше в светлината на прожекторите, но внимание привличаше и готовността му да говори по въпроси извън формалния си ресор.

 

Острият начин, по който отхвърли расизма и ксенофобията, го превърнаха в особена мишена за тези в крайно дясно, които са разгневени от големия брой мигранти и бежанци, пристигнали в Германия.

 

Реакцията му винаги е била премерена, дори и въпреки че веднъж намери в пощата си гилза от 9-милиметров патрон.

 

Привържениците му го смятат за принципен, съсредоточен върху проблемните въпроси и трудолюбив. Противниците му го обвиняват, че лесно прибягва до крайности и че проявява самохвалство.

 

Той определено знае как да привлича внимание - ходи добре облечен, притежава увереност и красноречие и има силно присъствие както в традиционните медии, така и в социалните мрежи.

 

Правосъдието е естествен етап от кариерата му, защото по професия е адвокат, но във външната политика той няма особен опит.

 

Контактите му с колеги извън Германия включваха редовните заседания в Брюксел с министрите на правосъдието и вътрешните работи на държавите от ЕС, а опитът му от Саар означава, че има познания за Франция.

 

Твърди се, че говорел малко френски и добър английски, но досега не се е показвал като голям играч, що се отнася до външната политика.

 

При всички случаи бъдещият министър на външните работи ще се сблъска с предизвикателство, бидейки приемник на Габриел и действащия германски президент Франк-Валтер Щанймайер, неговите двама преки предшественици, всеки от които имаше свой собствен стил.

 

Щайнмайер беше типичен дипломат, който обръщаше внимание и на най-малките детайли в преговорите, докато Габриел възприе диалогичен подход, като на световната сцена отправяше ясни, но на моменти провокационни изявления.

 

Според наблюдатели Маас ще възприеме някакъв среден вариант между тези две крайности.

 

Но може би най-голямото предизвикателство за него ще бъде да отстоява ролята си в кабинета, тъй като германската външна политика често се прави в канцлерството - или в министерството на финансите, какъвто е случаят с европейската политика.

 

Фактът, че начело на министерството на финансите ще застане влиятелната фигура в ГСДП Олаф Шолц, който същевременно ще бъде и вицеканцлер, само ще увеличи предизвикателствата пред Маас, отбелязва ДПА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа