Хайко Маас призова германците да спазват дистанция от екстремисти

Хайко Маас

Външният министър Хайко Маас предупреди германската общественост да спазва дистанция от десни екстремисти на предстоящите протести срещу ограниченията, наложени заради коронавируса, предаде ДПА.

Силите за сигурност на страната предупредиха, че десни екстремисти опитват да използват демонстрациите срещу ограниченията за своя изгода.

"Ако радикални екстремисти и антисемити използват протестите, за да подстрекават и разделят, тогава всеки човек трябва да стои на над 1,5 метра разстояние", каза Маас пред в. "Велт".

"Никой не трябва да бъде използван от десните радикали", каза Маас.

"Тези, които разпространяват конспиративни теории, не носят маски, не спазват минимална дистанция и не мислят за другите, бъркат куража със сляпата ярост и свободата с чистия егоизъм", добави той.

"Свободите, произтичащи от нашия основен закон, за който протестиращите говорят, приключват за всеки човек там, където започват свободите на другите", заяви министърът.

Протести са планирани в няколко града в Германия през уикенда.

Някои протестиращи сравняват задължителното носене на маски за спиране на разпространението на вируса със задължението евреите да носят звездата на Давид в нацистка Германия, каза правителственият комисар за борба с антисемитизма Феликс Клайн пред в. "Райнише пост".

Той нарече това "абсолютно неприемливо" и призова да бъдат развенчани конспиративните митове.

Споделяне

Още от Европа