Хайко Маас ще замести Зигмар Габриел в германското външно министерство

Хайко Маас

Досегашният министър на правосъдието Хайко Маас ще смени Зигмар Габриел като външен министър в новото правителство на Германия, съобщи ДПА, като се позова на източници от Социалдемократическата партия.

Габриел заяви днес, че няма да участва в новото коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел с неговите съпартийци - социалдемократите. Съгласно коалиционното споразумение страните се договориха Социалдемократическата партия да поеме външното министерство. Партията официално ще обяви утре сутринта кои ще бъдат нейните министри в новия кабинет.

 

Във Фейсбук Габриел, бивш лидер на ГСДП заяви, че е бил уведомен от новите партийни водачи Олаф Шолц и Андреа Налес, че няма да е част от новото правителство. "Да служа на партията си бе голяма чест за мен и аз съм дълбоко благодарен за това", каза той.

 

Първоначално, още преди приключването на коалиционните преговори, се предполагаше, че вследствие на добрата си работа на правителствени длъжности Габриел ще оглави външното министерство и в новото правителство. После стана известно, че поста се готви да заеме вече бившият председател на ГСДП Мартин Шулц. След като беше засипан с критики, че е нарушил редица предизборни обещания обаче, Шулц се отказа и се оттегли като партиен лидер.

Споделяне

Още от Свят