"Хаинбоаз" отваря пробно до края на седмицата

До края на седмицата ще бъде пуснат във временна експлоатация проходът "Хаинбоаз", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това станало ясно след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Проектът се изпълнява от фирмите "Биндер" и "Пътни строежи" - Велико Търново. През 2006 г. консорциумът от фирмите сключва договор за 46 млн. лева с ДДС, след което им бяха възложени допълнителни дейности за още 8 млн. евро. Проходът трябваше да заработи през септември 2008 г.

Фирма "Биндер" на брата на директора на пътната агенция Веселин Георгиев се оказа замесена в огромен скандал на конфликт на интереси миналата година, който доведе до блокирането на стотици милиони лева европейски средства, предназначени за пътища у нас. "Батко", прозвището, с което се прочу Георгиев, раздаде на фирми, ръководени от негови роднини, обществени поръчки за 120 млн. лева.

Към момента все още няма Акт 15 за установяване годността на строежа и не са направени задължителните изпитвания за носимоспособност и равност на пътните платна, посочват от МРРБ. Остават довършителни строителни работи по околните пространства.

За пускане на обекта в редовна експлоатация трябва да се отстранят всички забележки и дефекти по изпълнението на строежа и да приключат обезщетителните процедури на собствениците на имоти, засегнати от строителните работи.

Споделяне

Още от Бизнес