"Хайзе": Трактора утежни живота на правителството

Поради липса на доказателства от ареста бе освободен бившият агент на службите, прочул се под псевдонима "Трактор", който сега утежнява живота на правителството, а България затъва, според преценката на президента Първанов, в компроматна война. Така обобщава събитията у нас германският наблюдател Франк Щир, в публикация, поместена на сайта "Хайзе" и цитирана от радио Дойче веле.

Щир смята, че пускането на Алексей Петров под домашен арест беше провал за
силовия министър Цветанов и би могло да разклати кабинета на Бойко Борисов, който е обявил борбата срещу корупцията и организираната престъпност за свой висш приоритет.

От декември миналата година насам вътрешното министерство и прокуратурата проведоха десетки медийно инсценирани политически операции, носещи оригинални кодови имена, измислени лично от вътрешния министър Цветанов, пише авторът.

Той посочва, че при тези акции са заловени "няколкостотин" заподозрени, но повечето от тях са пуснати от съдилищата поради липса на доказателства. През повече от едногодишния срок на управление на генерал Борисов почти липсваха несъмнени успехи, постигнати от разследващите органи, както и действителни присъди срещу корумпирани служители или доказани престъпници, коментира германският журналист и припомня, че в актуалната класация на "Трансперънси Интернешънъл" България е паднала от 71 на 73 място, влошавайки своя корупционен индекс и оставайки последна от европейските държави, с изключение на Гърция.

Министър-председателят Борисов въпреки това не се уморява да повтаря как неговите политически приятели в Европа и целия свят хвалели политическата му воля за борба срещу корупцията и престъпленията.

Бившият му спортен и бизнес партньор Алексей Петров междувременно се е превърнал в отявлен противник на премиера, констатира Щир, който проследява накратко амбициите за политическа кариера на "Трактора" и затрудненията, в които изведнъж се е оказал Цветанов. В течение на месеци вътрешният министър Цветанов се профилира по доста не министерски начин като безкомпромисен главен прокурор, но след освобождаването на Петров той внезапно се оказа в ролята на обвиняем.

Статията съобщава за отправените срещу него обвинения за парични злоупотреби със спонсорски средства и закупуването на апартаменти по занижени цени с пари без изяснен произход. Цветанов контрира колебливо и не без противоречия, коментира Франк Щир, отбелязвайки, че не само сред политическите противници на Цветанов съществуват съмнения доколко спортното му образование го квалифицира като консултант по правни въпроси. Паралели с хонорара на Доган съзирали дори близките до ГЕРБ консерватори от Синята коалиция.

Ако в началото на мандата си премиерът Борисов се радваше на одобрение от 45 процента, последните проучвания на "Галъп" сочат, че то междувременно е спаднало до 23 на сто. Независимо от това в случай на нови избори ГЕРБ по всяка вероятност биха могли да управляват дори с абсолютно мнозинство, защото Синята коалиция и националистическата "Атака" по всяка вероятност ще останат извън борда, също както и РЗС, а социалистите и ДПС едва ли ще съумеят заедно да съставят мнозинство, се отбелязва в заключение.

Споделяне

Още по темата

Още от България