Хакерът Бойков и директор в "Тад Груп" са обвинени в тероризъм

Ново разкритие: Освен Пеевски&Цацаров, хакерите атакували и частни фирми

ГДБОП за втори път влезе на обиск във фирмата Тад Груп. Сн. БГНЕС

Компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор във фирмата „Тад Груп“ Георги Янков са обвинени в тероризъм. Обвиненията са повдигнати в сряда, след във вторник вечерта ГДБОП извърши повторен обиск в офисите на дружеството. Прокуратурата вече твърди, че двамата са извършили престъпление от най-тежко наказуемите според Наказателния кодекс. Въпреки това те са освободени – Бойков срещу подписка, а Янков – под гаранция от 20 хил. лв.

Пълна смешка – терористи под гаранция“, коментира пред Mediapool адвокатът им Любен Казанлиев.

Засега от прокуратурата отказват каквато и да информация по случая. По-рано от държавното обвинение заявиха, че ще пуснат съобщение най-рано в четвъртък.

Новите обвинения идват, след като разследващите обявиха, че освен източените данни от НАП, фирмата е хаквала и частни компании. Неофициално бяха споменати само застрахователни дружества.

Това допълва обявената преди ден версия на прокуратурата – че фирмата за киберсигурност ТАД Груп се занимава с киберрекет и изнудване. Другото разкритие на прокуратурата е, че са ровени данни на премиера Бойко Борисов, депутата от ДПС Делян Пеевски, главния прокурор Сотир Цацаров и др., което даде основание на зам.-главния прокурор Иван Гешев да заключи, че кибератаката е политическа поръчка на извънпарламентарото обединение "Демократична България".

Междувременно стана ясно, че собственикът на фирмата Иван Тодоров е заминал за Канада. Засега не е ясно дали и той е сред издирваните.

Манипулация?

Доказателствата срещу 20-годишния компютърен специалист Кристиян Бойков може да са манипулирани. Това заяви пред Нова телевизия в сряда сутринта един от адвокатите му – Георги Стефанов. Според него, ако един от компютрите, иззети от ГДБОП, е бил разкриптиран от полицията не според правилата на НПК, може да има съмнение, че разследващите са правили промени в данните.

"Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно, необходимо е присъствие на поемни лица, на адвокати на собственика на техниката, т.е. ако са направили такова нещо, те сами са си минирали доказателствения материал", каза Стефанов.

Затова защитата се съмнява, че може информацията да е манипулирана, за да бъде набеден Бойков.

"Естествено, че това е начинът. След като са иззели един компютър, абсолютно в разрез с процесуалните правила са го отваряли, какво би ги спряло да внесат каквито си искат данни вътре", заяви адвокатът.

Арест

След второто претърсване на фирмата „Тад Груп“, в която работи Бойков във вторник, бе арестуван търговският директор Георги Янков. Междувременно собственикът на дружеството Иван Тодоров е напуснал страната в посока Турция, съобщи Нова телевизия. Според Стефанов това е планирано пътуване до Канада.

Според Стефанов делото вече е прехвърлено в специализираната прокуратура. Той предположи, че ще се направи опит да се докаже, че пробивът е направен от организирана престъпна група.

До късно вечерта продължиха претърсванията на помещенията и описи на документи и компютърна техника, които да бъдат приложени като доказателство към делото срещу Бойков, обвиняем за пробива е базата данни на НАП

Задържането на Янков дойде часове, след като главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че компютърният специалист Бойков не е действал сам, потвърждавайки казаното по-рано от заместника му Иван Гешев, че разследващите вече работят по версията за организирана атака.

Според Гешев фирмата се е занимавала с киберрекет – прониквала в различни информационни системи и изнудвала собствениците им техни клиенти.

Не е бил сам

"За чужбина и дума не може да става", отговори Цацаров на въпрос дали е възможно атаката срещу НАП да не е дошла от България, каквато бе първоначалната версия на властите. Папките с източените от данъчните данни бяха изпратени до медии от руски домейн.

"Всичко това – руски хакер, Асандж (в едно посланията от хакера се споменаваше Джулиян Асандж б.р.) и прочие е начална маскировка за версия, която да раздуе нещата още повече", коментира главният прокурор.

Според него 20-годишният Бойков нито е измислил атаката сам, нито е действал сам, а намеренията далеч не са били толкова благородни – да се покаже къде са пропуските в защитата на НАП. Данните са разпространен и с политическа цел, каза Цацаров, потвърждавайки версията на номинирания за нов главен прокурор Иван Гешев. Той допълни, че са теглени и "други бази данни", но не уточни кои. Целта там била по-скоро търговска.

С моето ЕГН няма драма

По-рано Гешев обяви, че хакерът ровил данни за Цацаров, за депутата и медиен магнат Делян Пеевски, както и за премиера Бойко Борисов.

Цацаров каза, че нямал проблем с това, че Бойков е търсил личните му данни. Същото важало и за данните на Борисов и Пеевски. Проблемът бил с изтеглянето на цялата база данни.

"Не е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН, то е известно“, заяви Цацаров.

Разследващите твърдят, че Бойков е отделил известно количество данни и ги подготвил за изпращане на сайта "Биволъ", откъдето вече реагираха, че засегнатите от техните разкрития се опитват да ги смачкат.

Споделяне

Още по темата

Още от България