Хакери искат 70 млн. долара, за да възстановят данните на компании след кибератака

Хакери искат 70 млн. долара, за да възстановят данните на компании след кибератака

Хакерите, заподозрени в извършване на голяма кибератака, засегнала стотици компании по света, поискаха 70 милиона долара, за да възстановят данните, предаде Ройтерс, като се позова на сайт в т.нар. тъмна мрежа.

Искането беше публикувано на интернет страница, обикновено използвана от свързаната с Русия хакерска група "РЕвил", смятана за една от най-активните в киберпрестъпленията, включващи употреба на зловреден софтуер с цел получаване на откуп.

Групата има структура, включваща свързани с нея организации, поради което понякога е трудно да се определи кой говори от името на хакерите, но според Алан Лиска от фирмата за киберсигурност "Рикордид фючър" посланието "почти сигурно" е от централното ръководство на "РЕвил".

При кибератаката, извършена в петък, хакерите са проникнали в системите на фирмата "Касея", специализирана в информационните технологии, и са използвали достъпа, за да атакуват някои от клиентите на нейните клиенти, предизвиквайки верижна реакция, парализирала компютрите на стотици компании по света.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?