Хакери откраднаха данните на 40 млн. кредитни карти в САЩ

Хакери откраднаха данните на 40 млн. кредитни карти в САЩ

Третата по големина търговска верига в САЩ Таргет обяви, че хакери може би са откраднали данни от около 40 милиона кредитни и дебитни карти на пазаруващи в нейните магазини през първите три седмици на празничния сезон, предаде Ройтерс в петък.

Данните включват имена, номера на карти, дати на изтичането им и пароли. Хакерската атака е открита в неделя, след което незабавно е започнало разследване. Кражбата е безпрецедентна по отношение на скоростта, с която хакерите са получили достъп до голям брой кредитни карти. Тя е продължила през най-важната част от ключовия за продажбите коледен сезон – започнала е ден преди Деня на благодарността.

Според блог, свързан с индустрията по сигурността, хакерите са засегнали почти всички 1797 магазина на веригата в САЩ.

Това е втората по големина подобна кражба от американска търговска верига. През 2007 година в продължение на година и половина бяха откраднати данни от 90 милиона кредитни карти в Съединените щати.

Третата по големина търговска верига в САЩ не разкрива как точно е било проникнато в системите ѝ, но според запознати хакерите са атакували софтуера, инсталиран на POS-терминалите при касите. Компанията работи заедно с федерални служби и външни експерти, за да предотврати подобни атаки в бъдеще.

Споделяне

Още от Свят