Хакери откраднаха личните данни на 7.8 млн. клиенти на Ти-Мобайл

Хакери откраднаха личните данни на 7.8 млн. клиенти на Ти-Мобайл

Телефонният оператор Ти-мобайл (T-Mobile) призна в сряда, че при кибератака са откраднати лични данни на 7.8 млн. негови клиенти. Компанията засега смята, че не са хакнати финансови данни, предадоха световните агенции.

"Предварителният ни анализ показва, че лични данни на приблизително 7.8 милиона текущи платени абонати за нашите услуги са сред откраднатите файлове, както и файлове за малко над 40 милиона бивши и потенциални бъдещи клиенти", посочи групата в комюнике.

Сред данните, до които са се добрали хакерите, са имена и фамилии на настоящи или потенциални клиенти, датата им на раждане, номерата на социалните им осигуровки и информация за шофьорските им книжки или личните им карти, според Ти-мобайл.

За сметка на това не са били компрометирани телефонни номера, номера на сметки, ПИН кодове, пароли или финансова информация, уточнява операторът.

Според екранни снимки, публикувани от сайта за компютърна сигурност Блийпинг къмпютър (Bleeping Computer) през последните дни лична информация на поне 30 милиона души е била предлагана за продажба във форумите за 280 000 биткойна (около 13 милиарда долара).

Кражбите на данни и кибератаките зачестиха през последните месеци, като на прицел бяха редица компании и организации, включително американски оператор на петролопроводи, компютърната система на ирландските здравни служби и голяма индийска авиокомпания.

Ти-мобайл препоръча на клиентите си да сменят ПИН кода си и обяви, че ще им предложи двугодишен абонамент, за да защити личните им данни срещу кражба.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?