Хакери откраднали над 3 млн. евро от български фирми

Само в последните две седмици две големи компании са ощетени с 600 хил. евро

Хакери откраднали над 3 млн. евро от български фирми

Български компании са били ощетени с над 3 млн. евро от хакери само за последните седем месеца, каза началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев пред БНТ в неделя.

Само в последните две седмица две компании от топ 100 в България са били ощетени, като от едната са откраднати 150 000, а от другата 450 000 евро.

Обикновено това става като по мейл се изпраща зловреден софтуер като прикачен файл, който заразява компютъра и позволява да се следи кореспонденцията между фирмите ,обясни Колев и допълни, че хакерите са улеснени от това, че фирмите не ползват лицензиран софтуер.

Има и регистрирани измами чрез интернет банкиране. Докато до 2006 година това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги, от началото на миналата година се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис, разказа представителят на ГДБОП.

"Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро. За ден-два парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследят", обясни Колев.

Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.

В отговор на въпрос Явор Колев каза, че се спекулира с това, че специалните служби следят мейлите. "Законът за електронните съобщения беше променен. Сега ние можем да изискваме чрез съда информация за адреси и трафични данни само за тежки умишлени престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода над 5 години", каза експертът.

Той поясни, че за компютърни престъпления, който не се водят тежки, такава информация не може да се изисква. "Това ни затруднява, но сме се съобразили със законодателя", каза Колев. Той допълни, че всяко подобно искане се одобрява от съда.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?