Хакери пробили данни на НАП за милиони българи

Приходната агенция и ДАНС правят проверка дали списъците са реални

Хакери пробили данни на НАП за милиони българи

Анонимни хакери разпратиха през руски мейл сървъри (на "Яндекс") в понеделник до българските медии масив от 57 папки с 1044 файла, които съдържат хиляди записи, за които твърдят, че са от сървърите на Министерството на финансите, вероятно на Националната агенция за приходите.

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат хакерите, които твърдят, че разбитите бази данни засягат информация за над 5 милиона български и чужди граждани, както и компании.

Имейлът завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му.

Хакерите твърдят още, че до момента са разпространили само 57 от над 110 компроментирани конфиденциални бази данни от "ключови български администрации". Целият теч бил около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

Хакерите призовават журналистите да правят свои разследвания. Числовите данни съдържат основно имена, ЕГН-а и в определени папки – доходи и осигурителни вноски. Някои от тях са стари, отпреди повече от 10 години, докато други са по-актуални. Има и файл с IP адреси, от които са достъпвани сайтове за хазартни залагания. На пръв прочит е трудно да се правят анализи и разкрития въз основа на данните, като проблемът се свежда до самия пробив в публичните информационни системи и изнасянето на лични данни (например ЕГН).

Досега няма потвърждение, че действително става дума за пробив в сървърите на Националната агенция за приходите или други български институции. Приходната агенция и ДАНС правят проверка по случая.

"НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите. По-рано днес по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България. В момента се извършва проверка дали данните са реални", казаха от приходната агенция. Оттам допълниха, че допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?