Хакери пробвали преврат с офлайн пръскачки

Прокуратурата обвини "ТАД Груп", че искали да "пробият" поливната система около парламента, "Биволъ" ще съди обвинителка

Хакери пробвали преврат с офлайн пръскачки

Обвинените за хакването на НАП са посегнали и на сървъра, който управлява поливните системи пред Народното събрание. Целта им била да дестабилизират политическата система, посредством пръскане на делегациите на високопоставените държавници с вода. До тези изводи напълно сериозно е стигнала в разследването си спецпрокуратурата, която обвини 20-годишния Кристиян Бойков в тероризъм чрез компютърно престъпление, а началниците му във фирмата "ТАД Груп" като негови подбудители.

"Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание да бъде активирана, евентуално, поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в предвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система", каза наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

Оказа се обаче, че това няма как да стане технически, защото зелените площи около парламента се поливат с водонска или с пръскачки, които са офлайн и нямат сървър за хакване.

От общината, която поддържа повечето зелени площи в града, обясниха, че настройването на пръскачките в градските градини и паркове се прави офлайн и на практика няма как системите да бъдат хакнати.Настройването ставало дистанционно, но не и през електронна система. На място се правели проверки, но по-скоро за това дали пръскачките не са изкривени или повредени.

Градинките при централния и задния вход на парламента обаче се поддържали от Народното събрание и било възможно там системата за поливане да е по-съвременна. От пресцентъра на Народното събрание обаче обясниха, че отговарят само за лехите при централния вход и там пръскачки няма. Зелените площи се поливали с водоноски

Въпреки обещанията на заместник-главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма да крие нищо по делото за хакването на НАП, то ще се гледа при закрити врата по искане на държавното обвинение.

Прокурор Евгения Станкова обясни, че собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров не е съдействал на разследването и не е предоставил паролите, за да бъдат разшифровани иззетите компютърни конфигурации от фирмата.

Служители на фирмата са дали показания, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани, обясни прокурорката. Тя разкри, че при разследването са открити и други бази данни, освен тези на НАП.

Разпитвани са и служители на НАП за това какви данни са били източени от агенцията."Около две седмици преди задържането на Кристиян Бойков данните (на НАП) са били предоставени на сайта "Бивол", каза още Станкова.

В базата данни на фирмата "ТАД Груп" е имало папка, отделена специално за медията, каза още прокурор Станкова. Според нея комуникацията е ставала през таен чат през приложението "Телеграм", използван от собственика на "Биволъ" и един от обвиняемите по делото. Това бързо бе отречено от разследващия сайт.

“Биволъ“: Ще съдим прокуратурата

Собственикът на "Биволъ" Асен Йорданов обяви, че обмисля да заведе дело за клевета срещу прокурор Евгения Станкова по повод твърденията, че е имало таен чат през "Телеграм" с обвиняем за кибертероризъм.

"Аз съм визиран в това изявление като собственик на "Биволъ". Иван Тодоров изобщо не го познавам, "Телеграм" никога не съм ползвал в живота си. Не познавам никой от "ТАД груп". Абсолютно никога не съм имал никакъв контакт с тях и никакви тайни чатове не сме правили. Не сме получавали две седмици предварително никакви данни от НАП. Получихме ги, когато ги получиха всички медии", каза Асен Йорданов, цитиран от “Дневник“.

По думите му целта на прокурорското изказване е подготовка за удар срещу "Биволъ" от спецпрокуратурата.

“Никой не ме е потърсил да ми зададат елементарни въпроси. Такива обвинения не се правят случайно. Явно подготвят унищожение на "Биволъ". Един удар срещу една свободна медия като "Биволъ" по някакви тотално изфабрикувани обвинения е най-зловещ пример на сталинско мракобесие от най-тежките години на диктатурата, в която сме живели в предишния режим. Явно подготвят такава действителност в България", коментира Йорданов.

Той заяви, че смята да заведе дело за клевета и прокурор Станкова да доказва в съда как е провел таен чат с "ТАД груп", "как е използван "Телеграм" и т.н. "Явно целят отвличане на вниманието от истинската причина за теча. Факт е, че в две телевизии, които са близки до властта, публикуваха тази информация с паролите за достъп", каза Йорданов.

Първите държавни мъже

Прокурор Станкова обясни, че хакерите са "ровили и в данните на хора на висши държавни длъжности". Наскоро Иван Гешев обясни, че Бойков търсил данни за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Освен това бил хакнат български сайт за имейл услуги, като целта била фирмата да бъде изнудвана.

Прокурор Станкова добави, че в източените данни е търсена информация и за хазартна фирма.

Страх и смут

Прокуратурата е твърдo убедена, че хакерите са искали да създадат паниката сред населението чрез атаката срещу НАП, разпространяването на данните и парламентарните пръскачки.

Прокуратурата твърди, че масовата смяна лични карти заради притеснения след теча на данни е доказателство за страх и смут у населението. Наличието на подобни "чувства" сред широки слоеве на обществото се изисква по закон, за да се повдигнат обвинения за тероризъм. Засега от МВР няма официално потвърждение, че има бум на искания за нови лични карти за теча от данъчните.

"Анализът на всички доказателства до момента е, че целта на цялата тази дейност е да бъде създадена някаква социална нестабилност, от анализа на свидетелските показания може да бъде направено, че това, че това е срещу действащата в момента политическа система, форма на управление", обясни Станкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?