Хакери разработиха модели за разкриване на фалшиви новини

Осем екипа приложиха последните технологии за анализ на данни

Осем отбора взеха участие в първата фаза на инициативата "Hack the fake news" (Хакни фалшивите новини), чиято цел е намиране на решения за борба с "фалшивите новини" с помощта на последните технологии в областта на анализа на текстови данни - изкуствен интелект и машинно самообучение.

Четири от екипите представиха най-точни модели, които се отличиха с най-добра практическа приложимост и иновативност на разработката. Инициативата продължава с публичен workshop и дискусия в широк кръг от експерти.

По време на 48-часовия хакатон участниците трябваше да създадат алгоритъм, който оценява вероятността дадена онлайн публикация да е фалшива (невярна или манипулативна) и/или да представлява т.нар. "clickbait" (пикантна информация с подвеждащо заглавие).

Отборите разполагаха с близо 3000 статии, ръчно оценени от студенти по "Връзки с обществеността" от Нов Български Университет и други експерти. От участниците се изискваше представените решения да могат да се прилагат върху десетки милиони публикации на ден и да могат да се използват за създаването на безплатна обществено-полезна услуга или онлайн инструмент, който да е достъпен за крайните потребители.

Някои от основните предизвикателства, с които експертите се сблъскаха произтичаха от особеностите на явлението "фалшиви новини" – лексиката, използвана в тях, се променя във времето, според политическата ситуация и целевата група, както и от нуждата да се открият други критерии, които "издават" една фалшива новина. Много тях бяха свързани със стила на текста - брой уникални думи в заглавието и текста, брой главни букви, използване на определени символи, близост между заглавие и текст.

За разрешаването на проблема отборите приложиха последните технологии в обработката на данните, като конволюционни невронни мрежи и word2vec (представяне на думи чрез вектори).

Резултатите бяха оценени от жури по няколко основни критерии – точност на алгоритъма, презентация и визуализация на резултатите, приложимост и достъпност на модела, иновативност и оригиналност на разработката.

Четири отбора събраха много близък брой точки и в резултат си разделиха първо и второ място. Отбор "HyperScience" (Серги Сергиев, Кристиян Ташков, Петко Николов) и отбор "Red" (Лъчезар Божков, Пепа Генчева, Георги Караджов, Емил Иванов) оглавиха класацията със съответно 88,19 т. и 88,18 т. от максимално възможни 100 т. Отбор "Leanplum" (Владимир Маринов, Васил Люнчев и Никола Таушанов) и отбор "VMЖивко" (Антони Иванов, Ангел Дамянов, Александър Колев, Живко Ганев) завършиха втори със съответно 87,87 т. и 85,51 т.

В журито взеха участие експерти от съорганизаторите Data Science Society, българска доброволческа общност от експерти в анализа на данни и Sensika, технологична платформа за проследяване и обработка на публикации онлайн и в социалните мрежи.

Споделяне

Още по темата

Още от IT