Хакери са разпространили поверителни данни на еврочиновници

Киберактивисти срещу "новия световен ред" се домогнаха до данни на десетки хиляди платени потребители на "Стратфор"

Имейли, пароли и данни от кредитни карти на значителен брой служители на европейските институции са били хакнати и разпространени в дните около Коледа.

Частичен списък наскоро бе публикуван онлайн от хакерската група Anonymous - мрежа от кибер активисти, които водят кампания срещу т. нар. "Нов световен ред".

Сред засегнатите са администратори и служителите в Европейската комисия, Европейската мрежа за съдебно сътрудничество – Евроджъст, Европейската служба за външна дейност, Европейския парламент и Европейския център за политика.

Някои от тях все още да не са информирани за пробива, пише електронното издание EUobserver, което в понеделник се е свързало с анализатора от Европейския център за политика Аманда Пол, която не знае, че номерът на кредитната ѝ карта, паролата, номерът на мобилния ѝ телефон, адрес и електронна поща могат да бъдат намерени в публичното пространство.

От изданието са ѝ прочели по телефона номера на кредитната ѝ карта, за да се потвърди автентичността. Служителката незабавно е поискала кредитната ѝ карта да бъде анулирана и е променила паролата на електронната си поща.

Общо около 850 000 поверителни данни са били разпространени в публичното пространство, след като групата "Anonymous" са хакнали базираната в Тексас компания за стратегически анализи "Стратфор" (Stratfor).

Данните на 75 000 платени потребители, някои които работят за институциите на ЕС, също са били разпространени.

Разпространени са 19 000 електронни адреси, завършващи на .mil – домейнът на американските военни. Според британския вестник "Гардиън" хакерите са достигнали и до данните на 242 служители в НАТО.
 
"Тази компания получи удар по репутацията си", коментира Андреас Хартман, който оглавява отдела на Европейския парламент по правата на гражданите и конституционни въпроси.

Поверителна информация за Хартман също е била разпространена, но той е бил информиран бързо и предприел мерки.

Вицепрезидентът на "Стратфор" Фред Бъртън направи обръщение през YouTube на 28 декември, в което увери платените потребители на агенцията, че ще бъдат информирани как да защитят данните си.

Уебсайтът на компанията все още не е на линия. Той е заменен от страница, която информира клиентите на агенцията, че ще имат право на компенсация.

"Може би причината "Стратфор"  да се бави толкова, за да се върне онлайн е, че компанията просто вече няма инфраструктура", коментира anonymouSabu, един от смятаните за лидер на хакерската група.

Според групата данните са хакнати лесно, защото "Стратфор" не разполага с рутинно криптиране на данните.

Казусът може да хвърли сянка върху интензивното лобиране на САЩ срещу проекта на ЕК за Регламент за защита на данните.

Публичното обсъждане на проекта изтича на 15 януари, а до края на месеца се очаква еврокомисарят Вивиан Рединг да обяви финалния проект на директивата.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?