В "отговор на вандалското нападение над Джумая джамия"

Хакери удариха сайта на Светия Синод

Българската патриаршия: Абсолютно неприемлива и безсмислена провокация

Хакери удариха сайта на Светия Синод

Хакери удариха сайта на Светия Синод на Българската православна църква www.bg-patriarshia.bg.

Текстът, публикуван на сайта, гласи: "Официалният сайт на Българска Православна Църква е ударен в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив. Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната,защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България”.

”Който и да е организаторът, който и да стои зад тази варварска агресия трябва да знае че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили, които бдят и са готови да го отбраняват. Мълчанието на Българската Патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове. Наказателните действие срещу враговете на турско-мюсюлманското малцинство от страна на Milli Güçler не са нито първи нито последни”, пишат хакерите.

”Атаките ще продължават с пълна интензивност. Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила. Milli Güçler иска да напомни че няма нищо против християнството и че ударът представлява реципрочна мярка срещу зачестилите физически посегателсва над ценностите на турско-мюсюлманското малцинство" се казва още в съобщението им.

По-късно от Българската патриаршия съобщиха, че малко преди 4.00 ч. на 15 май е осъществена злонамерена неоторизирана промяна в Ди-Ен-Ес (DNS) записите на сайта. Така зареждането от домейна на БПЦ незаконно е пренасочено към страница, намираща се на сървър във Флорида, САЩ.

Зад тази постъпка застава Milli Gucler Taifesi ("Национална гвардия на Таиф"), чиито членове се определят като "наследници на Османската империя".

"Българската патриаршия счита подобни начини на изразяване на определена позиция за абсолютно неприемлива и безсмислена провокация. Чрез нея нито може да бъде спряна духовно-просветителската дейност на БПЦ-БП, нито може да бъде създадено междуетническо и междурелигиозно напрежение. Българската православна църква винаги е била, е и ще бъде гарант на мира и любовта между всички човеци, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност", се посочва в изявлението.

От Българската патриаршия заявяват още, че мотивът, с който Milli Gucler обясняват своята атака срещу сайта, не е основателен, тъй като веднага след вандалската акция срещу Джумая джамия в Пловдив Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай - член на Светия Синод на БПЦ-БП, изрази неодобрението си към подобни актове на насилие спрямо свещени религиозни обекти и заяви, че ние трябва да сме труженици на Христовия мир.

"Като продължаваме да пребъдваме в радостта на Христовото Възкресение, молим Всеподателя Бога да прости на провокаторите тяхната постъпка, да ги вразуми и да ги поведе по пътя на светлината и любовта, за да приложат те своите знания и умения за благото на човечеството и за личното им спасение. "Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината", се призовава в изявлението на Българската православна църква.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?