Хакерска атака срещу американска фирма е засегнала 143 милиона души

Хакерска атака срещу американска фирма е засегнала 143 милиона души
Американската кредитна фирма Екуифакс (Equifax) обяви, че е станала жертва на тежка кибератака, която може да е засегнала 143 милиона американски клиенти, което е почти половината от населението на САЩ, съобщи Франс прес.
 
Екуифакс е открила проблема на 29 юли и "незабавно е реагирала" като е поискала разследване от фирма за компютърна сигурност за оценка на щетите, съобщи компанията в изявление.
 
По ирония на съдбата Екуифакс е специализирана именно в защитата и анализа на лични и финансови данни на клиенти, които искат кредит от банка или кредитна организация в цял свят. В сайта си Екуифакс обещава да защити клиентите си от кражбата на самоличност.
 
"Хакерите са се възползвали от пролука в защитата на американски сайт, за да получат достъп до някои досиета между средата на май и юли. Инцидентът е засегнал потенциално около 143 милиона клиенти в САЩ", уточни Екуифакс.
 
Според компанията хакерите са се сдобили с имена, адреси, рождени дати, номера на социални осигуровки и в някои случаи с номера на шофьорски книжки, все данни, които могат да се използват за кражба на самоличност.
 
Освен това са били откраднати номерата на кредитните карти на 209 000 американски клиенти, както и поверителни документи за кредитите на 182 000 души.
 
В по-малка степен са засегнати и клиенти на Екуифакс в Канада и Великобритания.
Шефът на Екуифакс Ричард Смит поднесе извинения на клиентите и увери, че фирмата извършва преглед на цялата си компютърна сигурност. Компанията обеща безплатна помощ на клиентите си при кражба на самоличността им.
 
Екуифакс е със седалище в Атланта, щата Джорджия. Фирмата анализира данните на над 820 милиона физически и над 91 милиона юридически лица в цял свят, се казва в сайта ѝ. Тя работи в 24 страни и в нея работят около 9900 души.
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?