Хакерска атака срещу НЗОК нагнети смута в системата

Касата призова договорните партньори да питат за всичко неясно и дава гратисен период за отчитане на дейността

Хакерска атака срещу НЗОК нагнети смута в системата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започна да работи от 1 април по новите правила. Очаквано новите изисквания, които бяха публикувани на сайта на касата късно в четвъртък, доведоха до объркване сред лекарите и болниците, а хакерска атака от петък сутринта внесе допълнителен смут в системата.

От касата предполагат, че хакерската атака е заради каченото преди ден решение за анекс към стария рамков договор, с който се уреждат новите условия, по които НЗОК ще работи и сключва договори с лекарите и болниците. Оттам посочиха, че материалите са достъпни на сайта на Mинистерството на здравеопазването.

“Представители на ДАНС вече работят по случая“, заявиха от касата.

НЗОК съобщи, че е осигурила постоянно дежурни телефони, на които договорните партньори ще могат да получат указания и отговори на всички възникнали въпроси по повод промените в работата на касата. Ръководството на касата е задължило и представителите на всички районни здравни каси да оказват съдействие и да отговарят на всички партньори, обърнали се към тях.

Лекарите са недоволни, че окончателните промени са публикувани в “12 без 5“, без да имат време да се запознаят с всички детайли, а от тази сутрин вече трябва да работят по новите правила. Включително да отчитат дейността си по нови кодове и да изпълняват непознати досега дейности.

От здравната каса обаче призовават при въпроси лекарите да се обръщат към районните каси и на дежурните телефони, за да получат отговори. Касата дава и гратисен период за ежедневните отчети на болниците, а лекарите и специалистите така или иначе подават месечни отчети към НЗОК.

От Касата съобщиха, че заради промяната на правилата се въвежда облекчен режим на отчитане на дейността за първата петнайседневка на месеца. “Ежедневните отчети на лечебните заведения, оказващи болнична медицинска помощ, за период на дейност от 1 април – 17 април ще могат да се подават до 22 часа на 18 април. Корекции на файлове за цитираните дати, обработени с грешка, се подават до 10 часа на 19 април", съобщиха от ведомството.

“НЗОК категорично опровергава всички внушения, че новите правила, по които ще сключва договорите, ще предизвикат проблеми и хаос. Най-отговорно уверяваме, че всички промени и нови условия са насочени към чувствително увеличаване на достъпа на пациентите и подобряване на качеството на цялата система на здравеопазването“, коментираха от касата.

Междувременно и в петък продължават протестите на общопрактикуващите лекари, но в по-малко градове. Част от джипитата се връщат в кабинетите си, но остават в готовност за ефективни протестни действия.

За кратко ще спрат работа в петък личните лекари във Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Разград и Търговище.

Целодневни протести ще има във Варна, Пловдив и Шумен.

Националният съвет на Сдружението на общопрактикуващите лекари ще се събере в събота, за да реши дали да продължи с протестните действия, след като постигна сближаване на позициите със здравното министерство по 15 от 19 искания.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?