Хакерската атака срещу "Мосак Фонсека" тръгнала от Европа

Еврокомисар заплаши Панама със санкции, ако не сътрудничи в борбата срещу укриването на данъци

Рамон Фонсека

Следите на хакерската атака, довела до проникване с взлом в компютърната система на панамската юридическа фирма, специализирана в създаване на офшорни компании, "Мосак Фонсека", водят към Европа, съобщи в интервю за Асошиейтед прес един от партньорите основатели на фирмата Рамон Фонсека.

Той отказа да обясни на какво се основава този извод и кой го е направил. "Не мога да кажа повече, защото по това дело в момента се води разследване", каза юристът.

Фонсека каза, че неговата фирма предпочита да няма работа с граждани на САЩ. С това се обяснява относително малкият брой имена на американци в т.нар. "Панамски документи", публикуването на резултатите от чието разследване започна преди няколко дни. По думите на Фонсека заедно с партньора му Юрген Мосак по традиция имат работа с клиенти в страните от Европа и Латинска Америка.

Външната министърка и вицепрезидент на Панама Исабел Сейнт Мало де Алварадо каза вчера, че нейното правителство се отнася сериозно към воденето на финансовата и юридическата дейност и действията на една частна фирма не следва да се приравняват към държавата.

В интервю за телевизионния канал "Телеметро" тя добави, че администрацията на президента Хуан Карлос Варела се ръководи от принципите на прозрачността и нулевата толерантност към нарушенията. "Ние няма да позволим за Панама да съдят по публикации, свързани с работата на една адвокатска кантора. Действията на тази фирма трябва да бъдат разграничени от действията на Република Панама", подчерта Исабел Алварадо.

Вчера панамското правителство обяви създаването на международна експертна комисия, която да препоръча начини за повишаване на прозрачността в офшорната финансова индустрия на централноамериканската страна.

Президентът Хуан Карлос Варела се опитва да укрепи доверието във финансовата индустрия на Панама след изтичането на 11,5 милиона документа от панамската правна фирма "Мосак Фонсека", помагала за създаване на офшорни компании на богати и известни хора от целия свят. Той каза, че установените от комисията факти ще бъдат споделени с други държави, за да могат да бъдат предприети съвместни действия за повишаване на прозрачността в правните и финансовите центрове по света.

Еврокомисар заплаши със санкции Панама


Еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси заплаши Панама и други страни със санкции, ако те не сътрудничат в борбата срещу прането на пари и укриването на данъци, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки по повод скандалните разкрития чрез т.нар. "Панамски документи" за връзките на висши световни политици, спортисти и други знаменитости с офшорни фирми, той каза, че "количествата пари, юрисдикциите и имената, свързани с тази афера, са откровено шокиращи".

"Подобни безобразия омръзнаха на хората", продължи Московиси и добави, че страни като Панама, които улесняват сенчести банкови сметки, чрез които се намалява плащането на данъци, трябва да понесат отговорност.

Панама е в списък на страни, които според ЕС избягват сътрудничество по данъчни въпроси, и Московиси препоръча тази страна" да преосмисли позицията си". ЕС трябва "да бъде готов да накаже (тези страни) с подходящи санкции, ако откажат да променят поведението си", подчерта той.

САЩ проучват дали разкритията свидетелстват за корупция

Американските власти не са готови на този етап да направят заключение, че т.нар. "панамски документи" действително разкриват случаи на корупция, призна на брифинг за журналисти вчера заместник-шефът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

"Ние все още проучваме въпроса дали (тези разкрития) свидетелстват за корупция", каза говорителят. С документите по скандала "Панамалийкс" се занимава министерството на финансите, уточни той.

Американските сенатори Елизабет Уорън и Шеръд Браун призоваха министерството да разследва дали има американски учреждения и свързани със САЩ организации, както и отделни клиенти, които са имали връзки с панамската юридическа фирма "Мосак Фонсека", оказала се в епицентъра на скандала с офшорния бизнес.

Говорителят на Белия дом Ерик Шулц, който съпровожда президента Барак Обама при пътуването му в Чикаго, предложи Конгресът на САЩ да се включи в борбата срещу укриването на данъци от американски компании. "Ако Конгресът предприеме определени действия в тази насока, това би имало най-силен ефект", каза Шулц.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят