Халибъртън отчита по-висока печалба през първото тримесечие на 2003 г.

През първото тримесечие на тази година печалбата на втората по големина в света компания за обслужване на петролния сектор - Халибъртън се е удвоила в сравнение със същия период на 2002 г., въпреки намаляването на приходите, предаде сайтът К2Капитал, като цитира данни от тримесечния отчет на Халибъртън, публикуван вчера преди отварянето на пазарите в САЩ.

Приходите на инженерно-конструкторското поделение на Халибъртън - Келог Браун енд Руут са нараснали с 9,9 процента - до 1,45 млрд. долара, а загубите му са намалели от 58 на 19 млн. долара.

Още преди началото на войната в Ирак инженерните войски на САЩ сключиха договор с Халибъртън за извършване на дейности по следвоенното възстановяване на Ирак. Отначало се предполагаше, че стойността на договора може да достигне 7 млрд. долара, но след оценяване на разрушенията експертите смятат, че ще са достатъчни 600 млн. долара.

Изборът на Халибъртън за този договор бе направен, без да има конкуренция с други компании, което военните обясниха с липсата на време, но според злите езици причината е, че преди да стане вицепрезидент на САЩ, Дик Чейни бе генерален директор на тексаската компания, допълва К2Капитал.

Компанията от Далас, която в своя сегмент отстъпва само на Шлумбъргър Лтд., е получила чиста печалба от 43 млн. долара или 10 цента на акция през първото тримесечие на 2003 г. в сравнение с печалбата от 22 млн. долара или 5 цента на акция през същия период на 2002 г.

Оперативната печалба на Халибъртън е била 59 млн. долара или 14 цента на акция спрямо 50 млн. долара или 12 цента на акция през първото тримесечие на 2002 г. Приходите на компанията са нараснали с 1,8 на сто на годишна база - от 3,01 млрд. долара до 3,06 млрд. долара.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: