Хамънд не успя да убеди София в идеите на Лондон за реформа на ЕС

Бойко Борисов и Филип Хамънд. Сн. БГНЕС

Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд очаквано не е успял да убеди властите в София в идеите на Лондон за реформа на ЕС. Великобритания настоява за промени в европейското законодателство, което да позволи изключване на имигрантите от социалната система за период от четири години. В София това искане очаквано не срещна подкрепа.

Филип Хамънд съобщи, че е на обиколка във всички столици на страни от ЕС, за да обясни лично позицията на Обединеното кралство по тези въпроси. Това е първото посещение на британски външен министър в България от 17 години насам.

"Искаме да се проведе разумна реформа в рамките на ЕС и съюзът да бъде способен в бъдеще да доставя на своите граждани просперитет, работни места и благоденствие по начин, който подобава на 21 век", каза Хамънд след срещата с българския му колега Даниел Митов.

В отговор на въпрос за ситуацията с българските емигранти във Великобритания Хамънд отговори, че за разлика от ред държави в Европа страната му няма социална система, която зависи от фондове или взаимоспомагателни дружества. "Ние имаме система с открит достъп , която досега работеше много добре, но сега се намира под атака в резултат на пристигането на големи групи от имигранти", отбеляза той.

"Следва да разбирате и контекста, в който се развива това. Има усещане за неспособност да се сдобият с работа от страна на най-неопитните и зле образованите членове на нашата
страна и че тези работни места, които те нямат, са заети от имигранти, готови да работят за по-ниски заплати", посочи министърът.

Отговорът на Даниел Митов бе: "Разбираме дебатът, който се води във Великобритания по отношение на ЕС и на бъдещето на Великобритания в ЕС. Както и да протече този дебат, както и да се развие, както и да завърши, ние не искаме и не можем да си представим ЕС без Великобритания", каза Митов.

Той подчерта, че за България развитието на ЕС е свързано с повече политическа и икономическа интеграция. България напълно споделя обявените от новия президент на ЕК
Жан Клод Юнкер политически насоки в развитието на съюза и потвърждаваме нашата готовност да продължим двустранния диалог в областта на енергетиката, която е приоритет и на ЕС, посочи Митов. За България е национален интерес създаването на Европейски енергиен съюз и осъществяването на интерконекторни връзки с Гърция и Румъния, каза той.

Като партньори в ЕС ние си сътрудничим за достигане на най-високи стандарти в правосъдието, затова приетата от правителството стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за работеща съдебна система в интерес на българските граждани, отбеляза външният ни министър. Разчитаме на конструктивно отношение при предстоящото обсъждане в ЕС на доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество, подчерта той.

Двамата са обсъдили още събитията в Украйна, колективната защита на Изток и Югоизток в рамките на НАТО, търговските отношения и инвестициите, желанието на България за съдебна и административна реформа.

"Проведохме дискусия по въпросите на Европа и нашите ценности и как те изглеждат в светлината на руската агресивност и промените на европейската карта, проведени от Русия посредством военни средства", каза министър Хамънд. Той настоява за увеличаване на решителността на ЕС и запазване на санкциите срещу Кремъл, докато Русия не започне да изпълнява своите задължения към международното право.

В съвместното изявления на двамата след срещата се казва още, че приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите.

Министрите уверяват, че двете страни продължат активното си сътрудничество по въпросите на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Югоизточна Европа и в ЕС.

"Потвърждаваме нашата подкрепа за политиката на разширяване на ЕС въз основа на стриктни условия и изпълнение на необходимите критерии. Насърчаваме страните от региона да осъществяват необходимите реформи, които трайно да гарантират функционирането на институциите, демокрацията, правова държава и защитата правата на човека, включително на лицата, принадлежащи към малцинствата", се казва в позицията на двамата министри.

След това Филип Хамънд беше приет и от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

В четвъртък в София ще бъде и държавният секретар на САЩ Джон Кери, а на 22 януари се очаква и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Споделяне

Още по темата

Още от България