Хамас и Фатах подновиха сблъсъците, палестинският вътрешен министър се махна

Хамас и Фатах подновиха сблъсъците, палестинският вътрешен министър се махна

Постигнатото с посредничеството на Египет примирие между враждуващите палестински групировки Хамас и Фатах бе нарушено за часове в понеделник, когато при престрелки двама от членовете им са били убити, а други 10 са ранени, съобщиха палестинските власти. При други фракционни сблъсъци в неделя загинаха петима.

Престрелката в понеделник е избухнала близо до разузнавателната централа на Фатах в град Газа. Загинали са бодигардове на местния лидер на групировката.

Кризата се задълбочи допълнително след като палестинският вътрешен министър Хани ал -Кауасме подаде оставка заради избухналите наново въоръжени сблъсъци, а министър-председателят Исмаил Хания я прие. 

Оставката на Ал - Кауасме е сериозен удар върху единството на палестинското правителство, формирано по-рано тази година в опит да се сложи край на кръвопролитните фракционни борби.

Като министър той трябваше да наблюдава дейността на всички палестински служби за сигурност, но се сблъскал със сериозната конкуренция на влиятелни членове на Фатах, когато се опитал да установи контрол върху въоръжените групировки на движението.

Независимият Ал – Кауасме получи ключовия пост след месеци на преговори и пазарлъци между Хамас и Фатах. След оставката функциите му ще поеме премиерът Хания, твърдят правителствени представители.

Избухналото в неделя насилие е най-сериозното от февруари насам, когато бе договорено въоръжените членове на двете групировки да се махнат от улиците и заложниците да бъдат освободени.

Над 400 души са загинали в сблъсъци между двете групи, откакто въоръженото движение Хамас спечели парламентарните избори миналата година.

Главният палестински преговарящ Саеб Ерекат коментира пред ББС, че се срамува от случващото се, включително и от отвличането на журналиста от ББС Алан Джонстът преди девет месеца. Ако правителството не може да се справи в тази ситуация, смятам, че няма смисъл да имаме правителство, каза той.

След оттеглянето на израелците от ивицата Газа през 2005 г., тя стана територия на нестихващи вътрешни боеве, въоръжени обири, фамилни вендети и отвличания.

Споделяне

Още от Свят