Хамас и Хизбула подкрепиха Кокойти

Хамас и Хизбула подкрепиха Кокойти

Признаването от Русия на независимостта на Южна Осетия и Абхазия все пак получи международна подкрепа. Действията на Русия бяха одобрени от две такива авторитетни международни организации като Хамас и Хизбула.

Тази забележителна дружеска подкрепа за пореден път свидетелства какво се случва в Задкавказието. А именно за палестинизацията на Кавказ. За разделянето на Грузия на две части – европейска процъфтяваща Грузия с център Тбилиси, и две псевдо-държавици, явяващи се заложници или съюзници на Русия.

Как е устроена Хизбула? Ами, много просто. Има Израел, където хората работят, трудят се, живеят. И има Хизбула, която гърми по този Израел с ракети, изстрелвайки ги от собствените си домове, пълни с жени и дечица, и обяснява, че за всичко са виновни проклетите евреи. Никакво друго занимание, освен изстрелването на ракети нямат. Никакъв друг смисъл на живота, освен омразата към евреите. Ако евреите не отвръщат на ракетите, получават нови и нови. Когато евреите отвърнат, тържествено се измъкват труповете на убитите деца и се казва: "Ето, виждате ли, евреите са изчадия адови!"

Открийте, както се казва, десет разлики с Южна Осетия. Където по грузинските села стреляха с автомати, а понякога и с минохвъргачки, а стрелбата в отговор наричаха "провокация". Където пропагандата за грузинците като врагове на нацията заемаше цялото време, останало след показването на мъдрия вожд Кокойти. Когато в село Курта в съседен грузински анклав построиха болница, където можеше да отидеш да се лекуваш (както и кино, дискотека, магазини и т.н.), властите затвориха границата. И не можаха да поправят водопровода, а на населението обясниха, че вода няма, защото са я изпили грузинците.

Та ето това съвместно предприятие за усвояване на пари за борба с Грузия признахме ние, и след това признаване президентът Медведев заяви, че е готов за нова "студена война".

За "студената война" не знам, но аз бих сравнила ставащото със сравнително скорошен поврат в световната история – с 11 септември 2001 година. И ето защо.

"Ал Кайда" няма нито човешките, нито материалните, нито интелектуалните, нито финансовите ресурси за каквото и да било съперничество със свободния свят. "Ал Кайда" не е направила нито едно откритие, не е построила нито един завод, членовете ѝ не са написали нито една книга, достойна да заеме място в световната литература. Абсолютно нищо. Нула. Единственият ресурс, с който разполага "Ал Кайда", е самият открит свят, неговите научни постижения, неговата индустриална инфраструктура.

И ето че се оказва, че тази интелектуална и финансова нула е способна да причини на открития свят огромно зло. И за това не им трябва нищо – нито да творят, нито да създават, нито да изобретяват – достатъчна е злата воля. Почти невъзможно е да се противопостави нещо на терористи, решили да отвлекат самолет, да взривят влак, или да вземат за заложник училище в Маалот или Беслан.

Ресурсите на свободния свят и днешна Русия са почти толкова несъпоставими, колкото и ресурсите на свободния свят и "Ал Кайда". В Русия няма нищо, освен нефт и газ. В нашите магазини се продават турски дрехи, китайска електроника, индонезийски маратонки, финландски тоалетни чинии, тайвански мобилни телефони и т.н. Даже циментът в Русия вече е по-изгодно да се внася от чужбина.

Нашият елит се вози на вносни коли, купува жилища в чужбина и обучава децата си в западни университети. Кой знае защо, той не почива в напредничави страни като Северна Корея или Либия, които заедно с нас се борят с четвъртия райх в лицето на САЩ, а на проклетия Запад, и – о чудо на чудесата! – даже личните си сметки тези хора държат не във Венецуела или Иран, а в Швейцария и Великобритания.

Това изобщо не е нова "студена война", не се и надявайте. В "студената война" се сражаваха страни със съпоставими военни бюджети. Е, за да са съпоставими бюджетите, СССР харчеше до 70-80% от своя БВП за отбрана, при това имайки на разположение ресурсите на Източна Европа и изтъкнати умове като Ландау, Келдиш, Корольов и други.

Сега ресурсите дори не са близо до съпоставимост. Ландаувците и Келдишите заминаха, Източна Европа ни избяга, а населението, на което по-рано му стигаше дажба хляб и филмът "Донски казаци", сега не може да живее не просто без вносен мобилен телефон и вносен телевизор, то не може да живее и без американски екшън-филми. Не е по силите на [комика] Петросян да задоволи претенциозния му вкус, освен Петросян търсачите на духовна храна жадуват и за Силвестър Сталоун, и за БритниСпиърс.

Единственият ресурс, който е останал на Кремъл, е злата воля. Както виждаме, този ресурс е практически неизтощим.

Съвременното открито общество, макар и трудно, може да се справи с единични терористи. Но то е абсолютно неприспособено за борба с терористични анклави, подобни на споменатия вече "Хамас". Тяхната сила е в това, че правят своето население свой съучастник. Попитайте някой изпаднал палестинец кои са евреите, и той абсолютно искрено ще ви отвърне, че това са нечовеци, които са убили четвъртия му братовчед, докато той отивал, опасан с експлозиви, към тяхна чифутска детска градина. И никога няма да му дойде на ум да се замисли, защо самите евреи никога не се опасват с експлозиви и не ходят така в палестински детски градини. Попитайте някой изпаднал жител на Цхинвали, кои са грузинците, и той абсолютно искрено ще ви отвърне, че това са нечовеци, влезли в Цхинвали, специално за да изколят всички деца и да изнасилят всички жени, но, слава Богу, "ние сега прочистихме всичко там". И никога няма да му дойде на ум да се замисли, че в Грузия живеят не по-малко осетинци, отколкото в Южна Осетия, и кой знае защо кървавият маниак Саакашвили не коли осетинци, въпреки че са изцяло в ръцете му, и са лишени от подкрепата и защитата на Кокойти.

Както вече казах, такива анклави са абсолютно непобедими, ползват се с пълната подкрепа на онова население, което още не е избягало, и могат да съществуват неограничено време. Но защо ѝ е на Русия да подкрепя подобни анклави, а още повече да става такъв анклав, рационален отговор няма.

____________________________
*Юлия Латинина e кандидат на филологическите науки, известна руска журналистка и писателка. Наблюдател на вестниците "Новая газета" и "Коммерсант" и на електронните издания "Ежедневный журнал" (www.ej.ru)  и "Газета.ру", водеща на предаването "Код на достъпа” по радио "Ехото на Москва”. През 1999 година Руският биографичен институт я обявява за "Човек на годината" за успехи в икономическата журналистика. През 2007 година получава международната журналистическа награда "Мария Грация Кутули". Наградата е учредена от най-големия италиански вестник "Corriere della Sera" в памет на италианска журналистка, убита в Афганистан, и се връчва за най-добро журналистическо разследване.

Превод и бележки Константин Божилов

Още от