Хамас недоволни от новото назначение на Тони Блеър

Хамас недоволни от новото назначение на Тони Блеър

Палестинската групировка Хамас разкритикува назначението на бившия министър – председател на Великобритания Тони Блеър за посланик на Близкоизточна четворка, в която влизат САЩ, ЕС, ООН и Русия, съобщи в четвъртък ББС.

Новото назначение беше оповестено след оттеглянето на Блеър от поста премиер на британското правителство. Преди това, по време на последните за него дебати в парламента, Блеър заяви на депутатите, че решение на близкоизточните проблеми е възможно, но се изисква “гигантско напрягане на силите и огромна работа”.

Той подчерта, че “абсолютен приоритет” трябва да стане осъществяването на така наречения “двустранен подход”, който предполага създаване на палестинска държава, която да живее в мир с Израел.

Двете позиции на палестинците

Ръководителите на военизираното подразделение Хамас обаче, които в момента контролират ивицата Газа, заявиха, че за годините, в които беше премиер Блеър винаги е заемал “американска и израелска позиция”.

Представителят на Хамас в Газа Хамад заяви, че членовете на групата му нямат добро мнение за Блеър.

“Изхождайки от нашия опит за времето, когато беше министър-председател на Великобритания, той не беше искрен и не донесе полза при решаването на конфликта в Близкия изток”, каза Хамад.

Махмуд Абас, от своя страна, подчерта, че според него новото назначение на Блеър “вдъхва сигурност, че той ще работи над изготвянето на мирно решение на основата на двете държави”.

В същия дух се изказа и представител на министър-председателя на Израел Иехуд Олмерт. По думите му, премиерът на израелското правителство “смята, че Блеър може да окаже положително влияние” на събитията в региона.

Към това мнение се присъдени и официален Вашингтон, който обаче даде да се разбере, че не трябва да се очаква чудо.

“Той не е супермен, той няма мантия, - посочи прессекретарят на Белия дом Тони Сноу. – Този пост не е създаден за това. Идеята е Блеър да стане активен посредник между “четворката” и заинтересованите страни, за да се налучка пътя за придвижване напред там, където в миналото не успяхме да постигнем успех”.

Въпросът за новото назначение на Тони Блеър не беше решен веднага. По време на обсъждането му на йерусалимската среща руските представители на Близкоизточната четворка заявиха, че трябва да се посъветват с Москва.

Наблюдателите посочват, че рамките на мисията на Блеър във вида, в който я определя “четворката”, са достатъчно тесни. Това са въпросите на палестинското самоуправление, икономиката и сигурността, а не урегулиране на палестино-израелския конфликт, или поне не веднага.

Предишният посланик на “четворката”, бившият шеф на Световната банка Джеймс Улфенсон, се разочарова от отсъствието на прогрес и напусна тази длъжност миналата година.

Според ББС, Блеър има сложна задача израелците приветстват назначението му и го наричат свой приятел и по тази причина мнозинството палестинци не му вярва.

 

Споделяне

Още от Свят