Хамас отрече за договорка да спре огъня срещу Израел

Главното палестинско ислямистко движение Хамас отрече да е сключвало споразумение с палестинския президент Махмуд Абас за прекратяване на огъня срещу Израел, както бе съобщил израелският военен министър Шаул Мофаз, предадоха АФП и Ройтерс.

"Изказванията на Мофаз, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня, са неверни. Позицията ни е, че израелският окупатор трябва пръв да поеме ангажимент за прекратяване на огъня. След това нямаме нищо против да обсъдим въпроса по позитивен начин", заяви говорителят на Хамас Сами Абу Зохри.

По-рано днес Шаул Мофаз обяви, че Абас и палестинските организации Хамас и Ислямски джихад са се споразумели за едномесечно прекратяване на огъня срещу Израел. Той добави, че Израел не е давал обещания, но армията ще намали дейността си, ако насилието спре. "Ако настъпи спокойствие, нямаме причина да действаме", уточни той.

Твърденията му бяха отречени и от палестинският външен министър Набил Шаат, който обаче допълни, че палестинското ръководство е билзо до постигането на такова споразумение. "Още не сме постигнали споразумение за прекратяване на огъня, но сме много близко до него. Нещата се придвижват в правилната посока. Това е въпрос на дни, а не на седмици", каза Шаат.

Също в неделя, след извънредно заседание на израелското правителство премиерът Ариел Шарон отново заплаши с военна операция в ивицата Газа, ако палестинците подновят ракетния обстрел срещу град Сдерот в Южен Израел.

"Едно е ясно - ако тероризмът бъде подновен, Израел ще направи всичко необходимо да не допусне Сдерот и селищата в западната част на пустинята Негев и Газа да бъдат обстрелвани. Това реши правителството", каза премиерът, цитиран от АФП. Извънредното заседание на правителството бе свикано в Сдерот в израз на солидарност с града, който редовно е мишена на палестински ракетен обстрел.

Шарон призна, че насилието в ивицата Газа е намаляло, но предупреди, че ако спокойствието бъде нарушено, Израел ще отговори със сила.

Преди заседанието израелският вицепремиер Шимон Перес заяви, че според него Махмуд Абас е сериозен човек, който полага истински усилия да спре палестинските нападения.

Споделяне

Още от Свят