Kрай на примирието:

Хамас поднови ракетния обстрел, Израел отговори с удари срещу Газа

Хамас поднови ракетния обстрел, Израел отговори с удари срещу Газа

Израел възобнови ударите в цялата ивица Газа в отговор на подновения преди това палестински ракетен обстрел. В петък сутринта изтече 72-часовото примирие, а преговорите в Кайро между Израел и Хамас за ново гранично споразумение стигнаха до задънена улица.

Силите на Хамас изстреляха най-малко 17 ракети срещу Израел. Няма съобщения за пострадали или щети, след като воят на сирените в Южен Израел предупреди за опасността от ракетен обстрел. Военен източник съобщи, че израелската противоракетна отбрана е прехванала и унищожила една ракета, изстреляна срещу южния израелски град Ашкелон.

Двама високопоставени членове на Хамас, които са в делегацията, преговаряща в Кайро с посредничеството на Египет, казаха, че движението отказва да продължи примирието, тъй като Израел не е съгласен да приеме исканията му. "Отказваме да продължим примирието, това е окончателното ни решение. Израел не предложи нищо и не се съгласи на вдигане на блокадата на Газа", заявил за АФП единият от представителите на Хамас.

Член на "Ислямски джихад" - друга палестинска фракция, сражаваща се в Газа, също заявил за АФП, че групировката няма да продължи примирието.

Израел съобщи, че примирието вече е било нарушено по-рано тази сутрин. Три часа преди изтичането му две палестински ракети са били изстреляни към Южен Израел.

В отговор израелската армия поднови артилерийския обстрел и извърши въздушен удар срещу ферма в южната част на Газа.

Израелският военен говорител подполковник Петер Лернер определи новите палестински ракетни удари като "неприемливи, нетърпими и недалновидни".

"Взетото от Хамас решение да прекрати примирието ще бъде наказано от израелските сили за отбрана. Ние ще продължим ударите срещу инфраструктурата на Хамас и нейните бойци и ще възстановим сигурността в Държавата Израел", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

Хиляди палестинци напуснаха домовете си в източната част на град Газа, страхувайки се от нови въздушни удари, докато израелски безпилотни самолети прелитат над палестинския анклав след изтичането на временното примирие, съобщи Франс прес.

Близо 1900 палестинци, повечето цивилни, загинаха в Газа от началото на конфликта. От израелска страна жертвите са 64 войници и трима цивилни.

В качеството си на посредник Египет призова палестинците и израелците да се върнат за преговори в Кайро, за да постигнат ново споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Кайро увери, че остава да бъдат изгладени само няколко точки, по които има разногласия.

Израел отказва да преговаря, докато продължават да бъдат изстрелвани палестински ракети срещу неговата територия, съобщи израелско длъжностно лице, пожелало анонимност.

По думите му Израел е изразил пред египетските посредници съгласие за продължаване на 72-часовото примирие, "преди Хамас да го наруши".

Палестинските преговарящи са посочили на египетските посредници, че са готови да стигнат до окончателно споразумение с Израел, за да сложат край на войната, която от месец се води в ивицата Газа.

"Оставаме на масата на преговорите, за да постигнем окончателно споразумение", заяви пред журналисти Азам ал Ахмед, председател на делегацията на палестинските преговарящи в Кайро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят