Хамас призна, че членове на движението са отвлекли израелските тийнейджъри

Високопоставен представител на Хамас заяви, че членове на неговото движение са отвлекли тримата израелски тийнейджъри, чиято смърт през юни предизвика спирала от насилие, довела до сегашната война в Газа - първото признание, че ислямисткото движение е замесено, предаде Ройтерс.

По време на конференция в Истанбул Салех ал Арури, представител на Хамас от Западния бряг, който живее в емиграция в Турция, фактически потвърди израелските обвинения, че
ислямисткото движение стои зад отвличането на момчетата. Досега представители на Хамас нито отричаха ,нито потвърждаваха, че движението е замесено.

"Имаше много спекулации около тази операция, някои казваха, че е конспирация", казал Салех ал Арури пред делегати на Международния съюз на ислямските учени в Истанбул според стенограма на срещата, публикувана онлайн от организаторите.

"Народната воля беше изпълнена на цялата наша окупирана земя и кулминацията ѝ беше героичната операция на "Бригадите ал Касам" за пленяването на тримата заселници в Хеброн", продължава той, имайки предвид въоръженото крило на Хамас. "Това бе операция на по-малките ни братя от "Касам" предприета, за да помогнат на братята им, които са в гладна стачка в (израелските) затвори".

Двама палестинци, които Израел посочи като похитители, все още не са заловени. Израел съобщи, че трети заподозрян, задържан от неговите сили за сигурност, е признал при разпит, че е организирал отвличането с финансиране от Хамас в Газа.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?